Eén robot met twee draaibanken, aangestuurd vanuit de digitale omgeving zoals Auto-Cell die heeft ontwikkeld, gaat bij het Duitse Lidu net zoveel draaidelen maken als nu 9 machines in drieploegendienst. Twee operators produceren net zoveel als anders 27 bedieners.(In de video draait de cel op eenderde van de normale productiesnelheid)

 

68 verschillende producten

Auto-Cell demonstreert deze week twee nieuwe robotcellen bij Swabo in Reusel. Een cel is gebouwd rond een Toyoda 5-assige UG800. Deze blijft bij Swabo. De andere is gebouwd rond een CTX 1250 van DMG en – later – nog een tweede verticale draaibank. Deze laatste cel wordt komende maand geleverd aan de Duitse toeleverancier Lidu, de eerste klant voor de Nederlandse automatiseerder. “Lidu geloofde in mijn concept”, zet Jan van der Linden van Auto-Cell. Hij ziet acht jaar werk deze week beloond worden in een volledig zelfstandig werkende robotcel, waarop het Duitse bedrijf komend half jaar 68  verschillende producten in wisselende volgorde en seriegroottes gaat produceren.

Productiviteit

In de testopstelling draait de cel nog met één draaibank; in Duitsland wordt nog een tweede draaibank toegevoegd voor de nauwkeurige afwerking. “Voor de capaciteit van deze cel heb je 9 losse machines nodig in drieploegendienst, dus met 27 bedieners. Nu maak je dezelfde productie met 2 machines en 2 bedieners.” Meer argumenten heeft Jan van der Linden niet nodig om de noodzaak van automatisering in de verspaning duidelijk te maken. Of het moet de doorlooptijd van de producten zijn, die met de cel wordt teruggebracht tot 2,5 week.

Klauwen wisselen

De robotcel van Auto-Cell wisselt als eerste automatisch klauwen, kan gereedschappen wisselen, haalt het ruwe materiaal uit het magazijn met een capaciteit van 40 ton, registreert automatisch gereedschapslijtage en wordt aangestuurd vanuit een speciaal voor deze cel ontwikkelde digitale omgeving. De automatische klauwenwissel is gepatenteerd.

In het digimagazine van juni staat een uitgebreid artikel over deze bijzondere robotcel en de visie van Jan van der Linden op automatisering in de verspaning.

 

Meer informatie

Auto-Cell

 

1 gedachte over “Auto-Cell robotcel: 2 man draaien productie van 27 man

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest