Zoller haalt met het nieuwe meetsysteem hobCheck het meten van walsfrezen naar de werkplaats. Daarnaast leent het systeem zich voor het nameten van andere freesgereedschappen, zowel standaard als maatwerkfrezen.

Zoller laat de hobCheck deze week zien op de beurs Control in Stuttgart. De introductie ervan heeft vorig jaar op de EMO plaatsgevonden. De Duitse producent van gereedschapmeetsystemen haalt voor het eerst het nameten van complexe walsfrezen weg uit de meetkamer en maakt dit in de werkplaats, naast de machine, mogelijk. Daarmee versnelt men niet alleen het proces, maar verlaagt men ook de kosten.

DIN 3968

Het nieuwe meetsysteem combineert state of the art beeldverwerkingstechniek met één meettaster en zes gestuurde CNC-assen. Deze laatste maken het mogelijk om zeer precies de contouren van de afzonderlijke freestanden te meten omdat men langs alle kanten bij het gereedschap kan er als het ware tussen de tanden in kijkt. Hiermee kan men de walsfrees compleet opmeten. Met de hobCheck kan de gebruiker een exact beeld maken van het profiel van de tand aan de snijkant. Gemeten wordt volgens de DIN 3968 norm: onder andere de rond- en vlakloop worden gemeten, vormafwijking van de snijkant en de dikte van de tand. De software – pilot 3.0 – deelt het gereedschap na de meting automatisch in een bepaalde klasse.

Ook standaard gereedschappen

Het universele karakter van de hobCheck komt tot uitdrukking in het feit dat het meetsysteem zich ook leent voor het meten van standaard freesgereedschappen.

In het digimagazine van juni staat een uitgebreid artikel over een andere innovatie van Zoller samen met GFMestechnik, namelijk met UVlicht optisch gereedschappen meten, waarmee een kantradius van 0,2 µm gemeten kan worden.

 

Meer informatie

Zoller
Laagland (importeur in de Benelux)

 

 

Pin It on Pinterest