De wereldwijde markt voor 3D printing zit in een stroomversnelling. Verleden jaar groeide de markt met 29,4 procent. Ook de komende jaren wordt op dubbelcijferige groei gerekend. Dat schrijft Terry Wohlers in zijn jaarlijks trendrapport voor deze industrie.

Snellere groei dan gemiddel

Wohlers verwacht dat tegen 2015 er wereldwijd voor meer dan 3,7 miljard U$ aan machines, materialen en service voor additive manufacturing wordt besteed. In 2019 zal dit bedrag opgelopen zijn tot 6,5 miljard U$. De additive manufacturing industrie (AM industrie) blijft sterk groeien, zegt de Amerikanse insider, die zijn jaarlijks trendrapport dit jaar voor de 17e keer heeft samengesteld. De groei afgelopen jaar lag zo’n 3 procentpunt hoger dan het langjarig gemiddelde voor de sector.

Benelux bijdragen

Het nieuwe Wohlers Report 2012 schetst op 287 pagina’s niet alleen de economische trends in deze jonge bedrijfstak, maar gaat ook in op technologische ontwikkelingen. Liefst 57 co-auteurs uit 21 landen hebben een bijdrage geleverd aan de inhoud van het rapport. Onder hen Karolien Kempen en professor Jean-Pierre Kruth van de KU Leuven, een van de pioniers op het vlak van additive manufacturing. Ook Joris Peels, oprichter van Origo dat een goedkoper 3D printer voor kinderen ontwikkelt, heeft een bijdrage aan het boek geleverd. Deze twee bijdragen illustreren de rol die België speelt in de doorontwikkeling van 3D printen. Vanuit Nederland heeft Bart van de Vorst van TNO een bijdrage aan het Wohlers Report 2012 geleverd.

SLM

Vanuit het Fraunhofer ILT in Aken heeft Wilhelm Meiners meegeschreven aan het trendrapport. Hij zei enkele weken geleden tijdens het AKL ’12 nog dat in zijn ogen selective laser melting de meeste potenties heeft als technologie die geschikt is voor serieproductie. “Hiermee kom je dichtbij 100 procent van de dichtheid van het originele materiaal.”

Trends

In zijn trendrapport gaan Terry Wohlers en de co-auteurs in op nieuwe toepassingen, materialen en processen. In het laatste deel schetst hij een aantal trends waarvan hij verwacht dat deze de toekomst van zowel de technologie als de industrie sterk gaan beïnvloeden.

Het rapport kost 495 U$ en is beschikbaar via de website van Wohlers Associates.

Bekijk hier enkele foto’s van additive manufacturing bij het Fraunhofer ILT in Aken.

Pin It on Pinterest