De HiPimps machine van CemeCon

Coatings zijn min of meer al standaard op frees- en draaigereedschappen. Het Duitse CemeCon heeft een machinelijn ontwikkeld waarmee gereedschapfabrikanten en slijpers zelf coatings kunnen aanbrengen.

In house coating

Steeds meer gereedschapproducenten kiezen ervoor om in eigen huis een coatinglijn te installeren. Dat geeft ze meer flexibiliteit, verkort de doorlooptijd en velen zien het ook als een manier om grip op de kwaliteit te houden. Bovendien kunnen ze zo heel specifieke coatings aanbrengen, afgestemd op de eisen die vanuit het verspanend proces aan het gereedschap worden gesteld. CemeCon ziet dat het coaten van gereedschappen bij de klant zelf een groeiend succes is. “Inhouse coaten biedt de klant de mogelijkheid om alle parameters te optimaliseren voor de specifieke toepassing van het gereedschap”, zegt Manfred Weigand, productmanager bij CemeCon AG. Het Duitse bedrijf coat zelf gereedschappen in de fabriek in Würselen (vlakbij Aken), maar bouwt ook machines hiervoor. Deze worden geleverd inclusief de eigen coatingtechnologie.

Modulair systeem

Het hart van de machinelijn van CemeCon is het CC800*/9 coatingsysteem, een modulair systeem dat varieert van een compacte machine voor kleine slijperijen tot complete productielijnen. De technologie die gebruikt wordt, is voldoende flexibel om ook kleine batches te kunnen coaten. De kleinste uitvoering van deze machinereeks is de JET, met name bedoeld voor kleinere slijperijen. Ook deze ondersteunt de meest gangbare coatingsystemen. De grotere CC800*/9 installaties lenen zich voor het aanbrengen van alle veelvoorkomende PVD-coatings, inclusief supernitride en DLC smerende coatings, op de gereedschappen. Aan de hand van de gewenste eigenschappen wordt de beste coatingtechnologie gekozen. Coatings kunnen in een laagdikte van 12 µm en dikker aangebracht worden doordat CemeCon erin slaagt om de spanningen in de oppervlaktelaag te reduceren.

HiPIMS

CemeCon past ook HiPIMS toe in bepaalde machines, een verbeterde sputtertechnologie die voor een hogere ionisatie zorgt. HiPIMS gebruikt een gepulst plasma in plaats van een conventionele DC plasmastraal. Hierdoor worden praktisch alle atomen van de coatingbron geioniseerd met als resultaat een betere hechting aan het substraat en een gladdere coating, wat voor betere eigenschappen van het gereedschap zorgt.

 

Meer informatie
CemeCon

 

Pin It on Pinterest