Meer dan 1300 exposanten hebben zich aangemeld voor de AMB in september. En dat zouden er meer zijn geweest als het beurscomplex in Stuttgart groter was geweest. “We hadden nog twee hallen extra kunnen vullen”, aldus Ulrich Kromer, directeur van Messe Stuttgart deze week op de persconferentie.

Dé Europese metaalbeurs

De AMB is de leidende Europese beurs voor werktuigmachines en gereedschappen.

Van 18 tot en met 22 september exposeren meer dan 1300 bedrijven uit 27 landen op de AMB Stuttgart. Samen vullen ze 9 hallen, goed voor 105.200 vierkante meter beursvloer. Meer ruimte is er niet. Er worden meer dan 90.000 bezoekers verwacht (vorige keer 86.000). Daarmee heeft deze metaalbeurs zich in drie edities duidelijk op de kaart gezet als internationale vakbeurs voor met name de verspanende industrie. Ulrich Kromer: “De AMB heeft zich voorgoed ontwikkeld tot de leidende Europese beurs voor de werktuigmachine en precisiegereedschappen.” Met deze cijfers verslaat de beurs in Stuttgart met vlag en wimpel de METAV Düsseldorf, die begin dit jaar plaatsvond.

Wachtlijsten
De beursorganisatoren hebben sommige deelnemers een kleinere stand gegeven dan eigenlijk gevraagd en voor de hallen 4 en 6, waar onder andere de speciaalmachines staan, zijn er zelfs wachtlijsten. Kromer schrijft het succes niet alleen toe aan de hoogconjunctuur bij de Duitse machinebouwers, ook aan het feit dat de AMB plaatsvindt in het hart van de Duitse machinebouw, Baden-Württemberg. “Ongeveer de helft van alle Duitse machinebouwers en toeleveranciers zijn hier gevestigd.”

85 procent fabrikanten
Het aandeel fabrikanten onder de 1300 exposanten bedraagt dit jaar 85 procent. Een kwart van hen komt uit het buitenland. Centraal staan de vier beurshallen vol verspanende machines en twee hallen met precisiegereedschappen. De drie andere hallen worden met software, besturingen, zaag-, boor- en vertandingsmachines en slijpmachines gevuld.

Aesculap en Hermle

De benchmark factory van Aesculap.

De vakpersconferentie vond plaats bij Aesculap AG in Tuttlingen, Zuid-Duitsland. Hier worden sinds enkele jaren medische producten gefreesd in de Benchmark Factory. Aesculap heeft bij de inrichting van deze geavanceerde fabriek intensief samengewerkt met Hermle. Franz-Xaver Bernhard, bij de machinebouwer verantwoordelijk voor onder andere R&D, gaf dan ook persoonlijk een toelichting op deze bijzondere fabriek. Meer over deze supermoderne verspaningsfabriek voor de productie van onder andere knie- en heupgewrichten valt te lezen in een apart artikel in ons digimagazine van eind augustus.

Meer informatie
AMB Stuttgart

Pin It on Pinterest