Shapeways print inmiddels keramiek: niet alleen je espresso maar ook het kopje thuis maken?

Het van oorsprong Nederlandse 3D printbedrijf Shapeways heeft ruim 6 miljoen Amerikaanse dollars opgehaald bij investeerders. Het geld wordt gebruikt om de groei te financieren. “3D printen zet bits om in atomen”, zegt de nieuwe investeerder. Shapeways heeft onder meer in Eindhoven een 3D printfabriek.

1 Miljoen producten
Shapeways (voortgekomen uit Philips) heeft inmiddels meer dan 1 miljoen producten geproduceerd met 3D printen. Vorig jaar november namen al twee investeerders een belang in de onderneming. Nu volgt Lux Capital. Dit fonds investeert 6,2 miljoen U$. Deze investeerder denkt dat Shapeways voorop loopt in het vertalen van de technologische doorbraak die 3D printen is, in een business die de wereld gaat veranderen. Met dit extra geld wil Shapeways verdere groei mogelijk maken, laat Carine Carmy, marketingdirecteur, desgevraagd weten. Ze wil niet aangeven waar het geld specifiek aan besteed gaat worden. “Maar we zijn van plan om onze wereldwijde operationele activiteiten uit te breiden om aan de vraag te kunnen voldoen.” Josh Wolfe, mede-oprichter van het fonds beschrijft 3D printen als het omzetten van bits in atomen. “3D printen heeft de potentie om een revolutie in het produceren van goederen teweeg te brengen.” Maar het gaat volgens hem niet alleen om de techniek.

Factory of the future

Shapeways experimenteert met flexibele materialen

Momenteel bouwt Shapeways bij New York een ‘factory of the future’, die tegen eind van de zomer in gebruik wordt genomen. Daarvoor is verleden jaar al geld opgehaald bij enkele investeerders. De eerste 3D printfabriek van het bedrijf staat in Eindhoven.

Nieuw businessmodel
Momenteel maken zo’n 6000 designers wereldwijd gebruik van het webshopmodel dat Shapeways aanbiedt. Volgens Peter Weijmarshausen, oprichter en ceo, stappen deze designers in het nieuwe economisch model dat 3D printen mogelijk maakt. “Hun producten worden op vraag gemaakt voor hun klanten zonder extra kosten.” Hij zegt dat de Shapewaycommunity momenteel 150.000 gebruikers telt die regelmatig producten laten printen. Ze hebben hierbij al de keuze uit 30 verschillende materialen, waaronder sinds kort keramiek in verschillende kleuren en Elasto Plastic, een flexibel materiaal dat momenteel in een testfase zit.

Meer informatie


Shapeways

Lees de visie van Josh Wolfe (Lux Capital)

 

 

Pin It on Pinterest