Deze holle rod ends besparen gewicht en materiaal en zijn qua design geoptimaliseerd

Deze holle rod ends besparen gewicht en materiaal en zijn qua design geoptimaliseerd
[dropcap]3D [/dropcap]printen blijft deze zomer de gemoederen bezig houden. Zowel in Europa als in de VS volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Zo heeft bijvoorbeeld Shapeways in New York City de eerste 3D printer in gebruik genomen.

Factory of the future

Het is nog niet de echte Factory of the Future die het van oorsprong Nederlandse bedrijf in de VS gaat oprichten, maar op het blog vermeldt men wel dat de eerste 3D printer van Shapeways in New York City draait. Het is een ProJet 3500 plus (van 3D Systems), waarop een UV uitgehard acrylaathars wordt geprint. Als supportmateriaal gebruikt men een was. 3D Systems zet dit type printer onder andere in voor zichtmodellen maar ook voor rapid tooling. Er wordt geprint met een laagdikte van 16 µm.

 

3D printer zo groot als hangar

Airbus heeft vorige week op Farnborough, de Britse luchtvaartshow, bekend gemaakt voor de verre toekomst veel te verwachten van 3D printen. Bastian Schaefer, cabin engineer bij de Europese vliegtuigbouwer gaat er min of meer vanuit dat tegen 2050 het 3D printen een schaaltje groter gebeurt dan momenteel. Volgens hem werkt Airbus aan een concept voor een vliegtuig dat geprint wordt door een 3D printer met de afmetingen van een hangar, ongeveer 80 bij 80 meter. Het concept maakt onderdeel uit van een visie die Airbus ontwikkelt op het verduurzamen van de luchtvaart. Ga je de vliegtuigen printen, dan produceer je tegen die tijd goedkoper maar ook krijg je lichtere componenten. EADS, het moederbedrijf van Airbus, denkt aan een gewichtsbesparing van 65 procent. En dat scheelt miljoenen tonnen aan kerosine als we tegen 2050 de natte Hollandse zomer ontvluchten naar een zonniger oord.

De hardloopschoen, op maat gemaakt.

Sportschoenen

Dichterbij huis zijn de komende Olympische spelen in London. De Britse designer Luc Fusaro heeft voor zijn masterstudie aan de Loughborough University in Engeland een schoen ontwikkeld en met 3D printen gemaakt, die de spinters kan helpen een medaille te winnen. Het verbeteren van de mechanische eigenschappen van de schoen kan de prestaties van een sprinter met 3,5 procent verbeteren, vijf keer zoveel als nodig is om een verschil te maken op de atletiekbaan. De ontwerper scant de voet van de atleet en maakt dan met selective laser sintering exact de schoen op maat.

Belgische Formula T team

Helemaal dichtbij huis is het nieuws van het Belgische raceteam Formula Group T, een groep masterstudenten engineering die een elektrisch aangedreven racewagen ontwikkelen. Met steun van Sirris en Materialise hebben de Belgische studenten stereolithografie en selective laser melting ingezet om een aantal componenten van de ophanging te kunnen optimaliseren.

Dankzij additive manufacturing kan het gewicht van de racewagen laag worden gehouden.

Zo hebben ze het verbindingstuk tussen de wielnaaf en de wishbone (draagarm) gemaakt van titanium poeder dat met elektronenstralen gesmolten is (ARCAM-techniek). Gewichtsreductie meer dan 50 procent. Samen met Layerwise zijn titanium rod ends ontwikkeld en geproduceerd, gebruik makend van selective laser melding. Daardoor kunnen de verbindingsstukken voor de wielophanging hol zijn, wat evenens gewicht bespaart, terwijl ze toch sterk genoeg zijn doordat de studenten het ontwerp hebben kunnen optimaliseren. Samen met Materialise zijn op de mammoet stereolithografieprinter in Leuven onderdelen voor de body geprint. Hierdoor hebben de studenten de luchtkoeling slimmer kunnen designen. Koeling is essentieel voor deze elektrisch aangedreven racewagen.

 

Meer informatie

Shapeways (blog)

Airbus wil vliegtuig printen (artikel Forbes)

Formula Groep T

Sirris

Materialise

Layerwise

Luc Furaso

 

Pin It on Pinterest