EADS Innovation Works gaat een drone maken met Direct Metal Laser Sintering (DMLS) van een aluminium drukgietlegering. Op Farnborough Airshow laat de vliegtuigbouwer al een kunststofversie zien die geprint is. Deze technologie biedt de fabrikant kansen om het ontwerp te optimaliseren.

 

Spanwijdte 1,5 meter
Het draagbaar onbemand vliegtuig heeft een spanwijdte van 1,5 meter, gebruikt batterijen als energiebron en kan bijvoorbeeld ingezet worden voor reddingsacties of controlevluchten op plaatsen die getroffen zijn door een ramp. Studenten van de universiteit van Leeds hebben de drone samen met de EADS-onderzoekers ontwikkeld. De vleugels zijn afneembaar, zodat het onbemand vliegtuigje beter getransporteerd kan worden. De versie zoals die deze week op de luchtvaartshow is te zien, is nog van kunststof gemaakt.

Optimaliseren
EADS heeft het DMLS-proces nu zover ontwikkeld, dat men zowel metaalpoeders, nylon en koolstofvezel versterkte kuntstoffen kan verwerken. De 3D printtechnologie biedt EADS kansen om de aerodynamica van het vliegtuigje te verbeteren. De studenten hebben meerdere vleugelsets kunnen produceren om deze te testen, iets dat met de conventionele productietechnieken veel te duur zou zijn geweest, aldus EADS-onderzoeker Martin Muir die het project heeft geleid.Jon Meyer, onderzoeker bij EADS Innovation Works, ziet potentieel voor additive manufacturing in de luchtvaartindustrie, onder andere voor customisation van vliegtuigcabines. Het Britse onderzoeksteam werkt momenteel met universiteiten aan het opschalen van de technologie zodat ook grotere delen vervaardigd kunnen worden.

Gewichtsbesparing
De Britse vestiging gaat de drone nu daadwerkelijk in productie nemen en vervaardigen uit ScalmalloyRP, een aluminium drukgietlegering waarvan de eigendomsrechten bij het concern zelf liggen. Dit gebeurt door laag voor laag het metaalpoeder te smelten en zo de drone op te bouwen. ScalmalloyRP heeft goede mechanische eigenschappen en leent zich voor complex gevormde delen. Vergeleken met een conventioneel gefreesd deel, bereikt de vliegtuigbouwer een gewichtsbesparing van 65 procent, terwijl de vleugels net zo sterk zijn.

Toepassing
De Europese vliegtuigbouwer past additive manufacturing technologie toe in de volle breedte van het productieproces. Bij de productie van Airbus worden bijvoorbeeld opspanmiddelen en gereedschappen vervaardigd via lasersmelten; delen die daadwerkelijk mee de lucht in gaan zijn te vinden bij Eurocopter en Astrium. De fabriek van EADS in Groot Brittannië leidt deze activiteiten voor het totale concern.


(De foto toont een DRAC EADS drone)

Meer informatie

EADS Innovation Works

 

Pin It on Pinterest