[dropcap]D[/dropcap]e strategie van Makino is om alle aspecten die de productiviteit in de verspaning verhogen, aan te pakken. Want productief verspanen is niet alleen een kwestie van de machine. Software speelt een alsmaar grotere rol, terwijl gereedschappen en koelsmeeremulsies op zijn minst ook bijdragen aan efficiency in de verspaning.

Shin-Ichi Inoue, bij Makino verantwoordelijk voor R&D, wil het toch even benadrukken. “Wij zijn een technologieleider”, zegt hij aan het eind van het tweedaagse Aerospace Forom in Kirchheim unter Teck, onder de rook van Stuttgart, in het hart van de Duitse machinebouwindustrie. Twee dagen lang hebben de Japanners zo’n 70 mensen uit de Europese luchtvaarttoeleveringsindustrie laten zien hoe je volgens Makino kwaliteit en productiviteit verhoogt in het frezen van aerospace componenten. Eyecatcher was de T2, de machine waarmee het Italiaanse Fly komend najaar titaan binnenringen en turbinebehuizingen voor Rolls Royce gaat bewerken. In de 5-assige uitvoering is de A-as in de kop geïntegreerd, in de 6-assige uitvoering (die Fly heeft besteld) zijn de A- en C-as in de kop ondergebracht, maar zodanig dat je extra stabiliteit krijgt.

Titaan verspanen
Met deze titaanmachine verhoogt Makino de productiviteit met een factor vier tot gemiddeld 255 cm3 per minuut als je titaan freest (ruwen en finishen samengeteld). Als het aan Shin-Iche Inoue ligt, zal deze capaciteit nog verder toenemen in de komende jaren. Dat lukt door de spindel van de T2 te voorzien van een direct drive motor (koppel 1000 Nm continu). Ruwen gebeurt 5-assig, waardoor je minder hoeft na te bewerken.

Makino is een technologieleider

Een actief dempingsysteem, als aanvulling op de statische stijfheid van de machine, zorgt voor een langere standtijd van de gereedschappen. Een essentiële factor is de koeling. Omdat het bindmiddel dat de hardmetalen deeltjes van het snijgereedschap bijeenhoudt, verdampt bij 600 tot 800 graden, moet je de temperatuur aan het oppervlak van de frees hieronder houden. Met laterale koeling lukt dat nooit. Daarom zijn korte standtijden van gereedschappen bij het frezen van titaan gangbaar. Makino’s antwoord op dit probleem: koelen door de frees, direct op het snijvlak met 70 bar druk en 200 liter emulsie per minuut en een speciale emulsie. Resultaat: vier keer langere standtijd. En méér wordt mogelijk de komende tijd.

 


 

 

 

 

[box type=”info”]Foto’s en video’s

Bekijk hier nog meer foto’s en video’s van de Technology Week bij Makino

 

Video

Foto-album

[/box]

 

 

 

 

 

 

Aluminium

Het aandeel titaan in vliegtuigen groeit sterk, maar nog steeds wordt veel aluminium verspaand. “Ontwikkelingen uit machines als de T2 sijpelen door in de kleinere machines”, legt de directeur R&D van Makino uit. Ook dat liet de machinebouwer in Duitsland zien. Met de MAG 1 freest men een wing rib met een gemiddelde material removal rate (MRR) van 1160 cm3 / minuut, ruwen en finishen meegeteld. Met de nieuwe 120 kW spil is de Makinomachine nu veel productiever dan de MAG 3 van enkele jaren geleden, die niet verder kwam dan 580 cm3 / min. Op de nieuwe a61nx-5E (met 80 kw spindel) freest Makino een onderdeel voor het landingsgestel met een gemiddelde MRR van 820 cm3 / min.


Software
Het verschil zit niet alleen in de sterkere spindels op beide machines. Makino heeft de freesstrategie veranderd. Met de nieuwe high speed floor finishing strategie wordt met een freesbaan direct de goede oppervlaktekwaliteit bereikt. De wanden van de ribben worden met de one shot wall strategie direct in een keer afgewerkt, zodat je nabewerkingen uitspaart. Met de AST level 4 software (Automatic Spindel Technology, ook in de T2), ook leverbaar op de nieuwe a61 machine, zoekt de besturing continu naar dusdanige snijparameters dat je chatter voorkomt maar wel continu aan de bovenkant van het lobbediagram verspaant: zo hoog mogelijke toerentallen met een zo groot mogelijke snedediepte. Dit gebeurt real time om overmatige slijtage of een te lage productiviteit te voorkomen. Pure productiviteitwinst, aldus Inoue. Daarnaast levert Makino op deze machines nog een softwarepakket dat op basis van de NC-code tijdens het verspanen een simulatie doorvoert om absoluut zeker te zijn dat de spindel niet crasht met het werkstuk, de opspanning of de machine. Makino integreert dus optimalisatie- en simulatiesoftware in de machine, iets dat tot nog toe bij andere fabrikanten telkens aparte programma’s zijn die je los van elkaar inzet.

Optimalisatieslag

Optimalisatie betekent ook direct de goede oppervlaktekwaliteit.

Makino gaat tevens het Franse ELPS-pakket aanbieden. Deze software harmoniseert de spindel en het gereedschap en zorgt ervoor dat je de snijparameters nog net iets scherper kunt kiezen. Hiermee kun je het maximale uit de machine halen. Deze optimalisatie hoef je in principe alleen te doen als je voor het eerst het werkstuk gaat bewerken. ELPS voorspelt ook vrij precies de levensduur van de spindel.

In het digimagazine van september gaan we dieper in op de strategie van Makino om de productiviteit en kwaliteit in het verspanen van aluminium en titaan naar een hoger niveau te tillen.

 

Meer informatie
Produtec (vertegenwoordigt Makino in de Benelux)
Makino Europe

 

 

Pin It on Pinterest