1500 directe banen bij NedCar gered (Foto: NedCar)

[dropcap]V[/dropcap]DL is vergevorderd met de overname van NedCar en het binnenhalen van een productieorder voor BMW. Kan Wim van der Leegte zijn visie op flexibilisering van arbeid nu waarmaken?

 

VDL zorgt voor positief nieuws. Eindelijk krijgt Nederland weer een echte automobielonderneming (Spyker Cars is immers niet meer echt Hollands sinds het Saab-avontuur). Als Wim van der Leegte de overname definitief rond krijgt, zijn niet alleen 1500 directe industriebanen gered, maar ook een veelvoud daarvan bij toeleveranciers. Want de Eindhovense ondernemer ziet natuurlijk dat BMW om de productie van de Mini’s op te schroeven extra onderdelen nodig heeft. Die gaan de Duitsers heus niet allemaal uit Engeland halen. Kansen dus voor zijn eigen bedrijven uit de VDL Groep en voor andere toeleveranciers.

Flexibilisering arbeid

Wim van der Leegte

Ik ben wel benieuwd hoe Van der Leegte voor de nodige arbeidsflexibiliteit bij NedCar gaat zorgen. Enkele jaren geleden is hij op dit onderwerp afgestudeerd bij Fontys Hogescholen. Daar heeft Wim van der Leegte in 2005 een hbo-studie Technische Bedrijfskunde afgerond. Zijn oorspronkelijke studie HTS Werktuigbouwkunde heeft hij in 1966 door omstandigheden immers niet kunnen afronden. In zijn afstudeerscriptie (2005) schrijft hij hierover dat

het praktijkjaar een stage van bijna 38 jaar is geworden en in die 38 jaar de VDL groep is ontstaan

 

 

9 punten voor behoud industrie
In zijn scriptie somt Wim van der Leegte 9 punten op ter verbetering van het industriebeleid. Een hiervan is meer arbeidsflexibiliteit.

Als we de industrie in Nederland willen behouden, moet deze mede door het vergroten van arbeidsflexibiliteit concurrerender worden. De industrie heeft behoefte aan de volgende negen punten van arbeidsflexibiliteit: uitzendkrachten om pieken en dalen op te vangen, collegiaal in- en uitlenen, flexibiliteit in functieverandering, vergemakkelijk het verschuiven van uren, meer mogelijkheden werktijdverkorting, beperking van ontslagvergoedingen, hogere werkacceptatie, verlengen van arbeidstijd en het Senioren Carrière Plan

Tegen hoge pensioenleeftijd
Saillant detail is punt 9: het Senioren Carrière Plan. Van der Leegte schrijft in zijn scriptie tegen een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd te zijn. Als mensen 40 jaar gewerkt hebben, zouden ze recht moeten hebben op VUT of prepensioen. Hij vindt wel dat mensen zelf moeten kunnen beslissen om langer te werken. Om ze te stimuleren dit te doen, stelde hij in 2005 voor vakmensen na 40 jaar of op hun 61e een uitkering van 80 procent van het netto salaris te geven. De senior en zijn werkgever betalen als hij blijft werken geen sociale lasten meer. Worden ze ziek of ontslagen, dan vallen ze terug op hun VUT-uitkering. Voor de senior aantrekkelijk; voor de werkgever aantrekkelijk; en voor de BV Nederland aantrekkelijk omdat je een grote groep flexibele arbeidskrachten creëert die de overheid geen geld kost. Benieuwd of van der Leegte hier iets van kan realiseren als hij volgend jaar de 1500 nieuwe medewerkers een plek moet even in de VDL-organisatie. Het is wel toevallig dat hij zijn plannen bekend maakt in de week dat de Eerste Kamer besluit de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen. Blijkbaar hebben ze de scriptie van de Brabantse ondernemer niet gelezen.

Download hier de afstudeerscriptie van Wim van der Leegte
Overzicht van de VDL bedrijven

[box type=”info”]Nog meer goed nieuws: chipmachines

De Nederlandse maakindustrie, vooral die in het zuiden, heeft deze week nog een mooie opsteker gekregen. Intel neemt een belang in ASML dat daarmee kan investeren in een nieuwe chipmachine; Menig verspanend bedrijf in Limburg en Brabant freest voor ASML. Veelal niet direct, wel indirect. Het feit dat Intel een belang neemt in de Veldhovense machinebouwer is goed nieuws voor de sector. Daarmee komt geld beschikbaar voor de ontwikkeling van de volgende generatie wafersteppers. Dat gaat ongetwijfeld werk opleveren voor de verspanende toeleveranciers. Bedenk wel: de nieuwe generatie wafersteppers wordt nog nauwkeuriger. Dus ook onderdelen zullen complexer en nauwkeuriger moeten worden. Dit betekent dat de verspanende industrie zal moeten investeren in nieuwe technologie. Heel goed dat in Eindhoven het centrum voor innovatief vakmanschap uit de grond wordt gestampt, dat niet alleen een jonge generatie verspaners op moderne machines gaat opleiden, maar ook de huidige verspaners kan ondersteunen een stap vooruit te zetten.[/box]

 

Pin It on Pinterest