Martin Forth: duurste 3D printers gaan naar China

De Europese (juwelen)industrie aarzelt te lang over de inzet van additive manufacturing technologie. Daardoor dreigt men de concurrentieslag met Azië te verliezen. Ook in de productie van matrijzen voor kleine series spuitgietproducten wordt de waarde van 3D printen onderschat. Dat zegt Martin Forth van EnvisionTEC.

 

100 miljard dollar
EuroMold zet dit jaar de schijnwerpers op de juwelenindustrie. Dit namelijk een sector die vooral in Azië volop gebruik maakt van de voordelen van 3D printen en in dat wereldeel is uitgegroeid tot een industrie met een omzet van meer dan 100 miljard U$ per jaar. Terry Wohlers, de Amerikanse additive manufacturing goeroe, wijdt zijn congres tijdens de beurs in Frankfurt eveneens aan sierraad design en productie. Tijdens de presentatie van EuroMold 2012 ging EnvisionTec topman Martin Forth dieper in op de juwelenindustrie.

Duurste printers naar China
Voor de fabrikant van 3D printers is dit een heel aantrekkelijke nichemarkt. Van de 50.000 3D printers wereldwijd zijn geïnstalleerd, worden er 4000 gebruikt in de sierradenindustrie. Met name in Azië, waar deze bedrijven volgens Forth precies zo georganiseerd zijn als de automobielindustrie: “Het zijn efficiënte high tech bedrijven die investeren in Europese technologie. Ironisch is dat wij de goedkope printers meer in Europa verkopen dan in China. Daar willen klanten de beste kwaliteit en de hoogste snelheid.”

Spuitgietmatrijzen

De goedkoopste DLP-printer tot nog toe

EnvisionTEC heeft onlangs een nieuwe 3D printer met DLP-technologie geïntroduceerd die nog maar 13.000 euro kost, de PerfactoryMicro. Bijzonder aan deze DLP-technologie is dat je met een hoge oppervlaktenauwkeurigheid print. Een hoog temperatuurbestendig materiaal maakt de printers van EnvisionTec daarom geschikt voor het printen van spuitgietmatrijzen die geschikt zijn voor series tot enkele honderden spuitgietproducten. “De technologie schuift absoluut op richting de productie”, zegt Martin Forth.

Lees in het volgende digimagazine meer over de visie van Forth op 3D printen.

Meer informatie

Brilliant Technology (EnvionTEC voor de juwelenindustrie in Nederland)

EnvisionTEC

 

Pin It on Pinterest