Titaan frezen stelt niet alleen hoge eisen aan de machine en het gereedschap, ook aan de koeling. Makino koelt op de T2 met 70 bar en 200 liter per minuut.


Deze week toonde Makino in Kirchheim unter Teck de T2, de speciale machine voor het frezen van titaan werkstukken. Er wordt gefreesd met 255 cm3 per minuut en een gereedschapstandtijd die een factor vier langer is dan bij de concurrentie. Dat komt mede door de koeling. Behalve dat met 70 bar en 200 liter per minuut door het gereedschap wordt gekoeld, gebruikt Makino ook een speciale koelsmeeremulsie. De demonstratie werd gedaan met Castrol, in Japan heeft een producent een heel nieuwe emulsie ontwikkeld die nog betere resultaten oplevert. Binnenkort meer, maar alvast een voorproefje hoe het er aan toe gaat als je met 200 liter per minuut koelt.

Pin It on Pinterest