Op de IMTS in september toont MAG opnieuw het koelen met stikstof. Dat gebeurt op zowel een nieuw 5-assig bewerkingscentrum als een oudere machine die voorzien is van een retrofit kit voor het stikstofkoelen. In de VS heeft de machinebouwer onlangs de certificering binnengesleept om stikstofkoeling in te zetten in de productie van de F-35 Lightning II stealth fighter.

 

Hoge prestaties

Twee jaar geleden werd het stikstof nog extern toegevoerd, nu gaat het door het gereedschap voor nog efficiëntere koeling

Twee jaar geleden lanceerde MAG-IAS, de Amerikaanse dochter van het MAG-concern, het stikstofkoelen op de IMTS. Vorig jaar was het op de EMO te zien en begin dit jaar op de Metav in Düsseldorf.Het vloeibaar stikstof (-196 graden C) wordt door de spindel en het gereedcshap direct naar het snijvlak geleid. De Europees-Amerikaanse machinebouwer zegt hiermee bij het frezen van bijvoorbeeld gietijzer (CGI) 60 procent hogere snijsnelheden en een vier keer langere standtijden van de gereedschappen te realiseren. Door het concept van minimaalsmering toe te passen, volstaat het verbruik van 0,08 liter per minuut.”

Ecologisch koelen
Behalve de hogere verspaningsvolumes die je behaalt bij bijvoorbeeld het frezen van titaan, legt MAG nu ook de nadruk op het ecologische aspect van stikstofkoelen. Men zet het weg als een groene technologie, omdat je geen koelsmeeremulsie gebruikt en noch op het werkstuk noch in de spanen olie achterblijft. George Geurogiou, engineering en productmanager voor stikstofkoelen, zegt dat je daarnaast het energieverbruik van de machine vermindert doordat je minder zware pompen nodig hebt. MAG biedt het stikstofkoelen sinds kort als optie aan op nieuwe machines, zoals het 5-assig bewerkingscentrum HMC 1600 dat in Chicago op de beursvloer gaat frezen. Voor bestaande machine heeft men een retrokit ontwikkeld om machines geschikt te maken. Dit wordt gedemonstreerd op een verticaal bewerkingscentrum.

De nieuwe koelsmeeremulsie in een toepassing bij MAG Amerika.

Nieuwe koelsmeeremulsies
Overigens zet de machinebouwer niet uitsluitend in op deze technologie. Onlangs is namelijk ook Cyclo Cool 4000 gelanceerd, een nieuwe reeks high performance koelsmeeremulsies, speciaal bedoeld voor het frezen van roestvast staal en warmte behandeld staal, maar ze zijn ook geschikt voor aluminium, brons en koper. Door de toevoeging van speciale additieven is de koelsmeeremulsie met name geschikt voor toepassingen waarbij veel warmte gegenereerd wordt, zoals het boren van diepe gaten in onder andere hydraulische componenten voor hogedruk pompen. De 4100 serie van Cyclo Cool schuimt weinig en blijft stabiel ook in toepassingen waarin hard water een probleem is.

 

 

Pin It on Pinterest