De laser gaat over een aantal jaren een rol spelen in de verspaning. Het contactloos bewerkingsproces met laserlicht kan bijvoorbeeld het diamant draaien vervangen. Dat denkt Trumpf topman Peter Leibinger.

 

Keerpunt lasertechnologie
Peter Leibinger is bij Trumpf verantwoordelijk voor de laserdivisie. Onlangs ontvouwde hij zijn visie op de lasermarkt, die volgens hem op een keerpunt is aangekomen. De aanhoudende prijsdalingen van laserbronnen zullen afzwakken; de levensduur heeft een optimum bereikt. Het segment van de laserindustrie dat nog pas aan het begin van de ontwikkeling staat, is volgens hem de (ultra)kortepulslaser, de femco- en picoseconde lasers. “Daar komen nog nieuwe ontwikkelingen omdat we pas aan het begin van de marktintroductie van deze lasers staan.”

Diamant draaien
Een van de toepassingen die hij verwacht is het substitueren van diamant draaien door het contactloos materiaal afnemen met laserlicht. “Daarmee kunnen we straks zeer precieze delen contactloos bewerken”, zegt Leibinger. Diamant draaien wordt nu toegepast in de bewerking van hoog nauwkeurige hardmetalen componenten, waarbij als snijmateriaal industriële diamant wordt ingezet. Deze draaitechniek stelt hoge eisen aan de stabiliteit van de machines.

Industriële inzet
De doorontwikkeling van de ultrakorte laser tot een gereedschap dat industrieel inzetbaar is zoals de CO2-laser dat al jaren is, zal nog een flinke tijd vergen, verwacht de Trumpf topman. Niet alleen de laserbronnen zelf moeten nog doorontwikkeld worden, ook is er behoefte aan snellere scannersystemen, andere optieken en nieuwe besturingen.

Laserondersteuning
Overigens is de laser al niet meer helemaal een vreemd gereedschap in de draaibanken. Op de Metav toonde de Duitse machinebouwer Monforts Werkzeugmaschinen de Laserturn, een draaibank waarbij een laser voor ondersteuning tijdens het draaien zorgt. Hiermee laat zich onder andere keramiek vanaf stafmateriaal draaien.

 

Meer informatie

Trumpf Lasertechnik

Lees het artikel over Montforts Werkzeugmaschinen

 

Pin It on Pinterest