Laserondersteund draaien van keramiek bij Monforts

De laser dringt verder door in de productietechnologie, ook in de verspaning. In dit vakgebied zie je de laser zijn werk doen naast de klassieke verspanende bewerking, in één en dezelfde machine. Die conclusie trekt Dominik Brouwer, onderzoeker aan het Institut für Fertigungstechnik und Werkzeugmaschinen in Hannover.

Integratie

Dominik Brouwer zocht in opdracht van de VDW op de voorbije EMO naar technologische trends. Het is hem in Hannover opgevallen dat de machinebouwers nog steeds hun aandacht richten op het compleet bewerken, om zo doorlooptijden te verkorten. Op dit moment zijn de 5-assige bewerkingscentra, voorzien van draai-freesbewerkingen, top of the bill als het gaat om een geometrisch bepaald oppervlak. De trend die hij voor de komende jaren ziet, is de integratie van nieuwe bewerkingstechnieken in verspanende machines om fijnbewerkingen aan het oppervlak uit te voeren.

Alternatief voor slijpen

De onderzoeker van de universiteit van Hannover constateert dat daarbij de laser meer en meer als productiemiddel wordt ingezet. Materialen die tot nog toe alleen met slijptechnologie bewerkt konden worden, zoals keramiek, laten zich dankzij de laser nu bijvoorbeeld klassiek draaien, zoals Monforts Werkzeugmaschinen op de EMO toonde. Hij ziet ook een verdere opmars van het aanbrengen van fijne structuren, op matrijzen, met behulp van de laser, zoals DMG Sauer Lasertec en Mikron toonden. Als laserbronnen ziet hij zowel kansen voor de fiber-, diode, als picoseconde laser.

Laser in plaats van EDM

In het digimagazine van oktober wordt een ander voorbeeld gegeven: laserbewerken als alternatief voor het vonkeroderen. Paul-Etienne Martin van het Belgische Lasea, gelooft hier in. Het grote voordeel van laser micromachining noemt hij dat absoluut geen warmte in het werkstuk wordt ingebracht. “Het materiaal verandert door de hitte direct van vast naar gasvormig en laat dus los. Nog voordat de zone erom heen warm kan worden.” Lasea heeft inmiddels meerdere machines voor het laserverspanen gebouwd. Martin denkt dat de technologie op punt staat door te breken.

Meer informatie over lasertechnologie in de verspaning:

Lees hier het interview met Paul-Etienne Martin van Lasea
En lees hier het artikel over laserondersteund draaien bij Montfors Werkzeugmaschinen

 

 

1 gedachte over “Laser dringt verder door in de verspaning

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest