Makino lanceert op de komende AMB in Stuttgart het nieuwe verticale bewerkingscentrum F8/F9. De machine is bedoeld voor het verspanen van lastige materialen, maar is eveneens inzetbaar voor het bewerken van spuitgietmatrijzen en stansgereedschappen.

 

Nabewerken voorkomen
Zoals Makino al aangaf tijdens een persbijeenkomst in Kirchheim unter Teck: als je voorkomt dat je veel moet nabewerken, reduceer je kosten en doorlooptijd. Dat is bij de ontwikkeling van de F8/F9 één van de doelen geweest. Voor het frezen van gehard stalen leent de 10.000 rpm spindel zich. Bij boren van 80 mm doorsnede of freeskoppen tot 125 mm diameter bewijzen de voordelen van de stijfheid van de machine, de rolgeledingen. Makino levert ook een 20.000 rpm spindel voor het ruwen en finishen van met name spuitgietmatrijzen. Makino zoekt het echter niet alleen in de hardware, maar met name ook in de software van de machine om direct naar een goede eindkwaliteit te gaan. Een goed voorbeeld hiervan is de speciale besturingssoftware die ervoor zorgt dat na een gereedschapwissel de frees exact op de plek verder gaat, zonder dat de gereedschapwissel in het werkstuk terug te vinden is.

Geometrische nauwkeurigheid
Op een ander punt kiezen de Makino-engineers weer voor de hardware. Voorkomen is beter dan genezen, moeten ze gedacht hebben bij het tekenen van het machineframe. De geometrische nauwkeurigheid komt uit de precieze bewerking van het gietijzeren frame en niet uit een elektronische compensatie. Overgedimensioneerde rollengeleidingen in alle drie de assen zorgen voor zowel een hoge stijfheid als demping, terwijl ze gelijktijdig snelle bewegingen mogelijk maken. De constructie en de grote afstand tussen de geleidingen zorgen ook bij bij een Y-as van 800 mm en een tafelbelasting tot 2500 kilo voor nauwkeurigheid.

In het komende digimagazine meer aandacht voor hoe Makino de productiviteit van de machines naar een hoger peil brengt.

Meer informatie

Makino toont de F8/F9 op AMB in hal 7 stand A55 (van 18 tot en met 21 september in Stuttgart). Makino wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Produtec BV. 

 

Pin It on Pinterest