De MonoBlockserie is nu afgerond: links de 125, daarnaast de 105 en rechts de 85.

DMG en Mori Seiki willen in 2013 zo’n 3 tot 6000 extra CNC-machines verkopen. Daarom bouwen de beide concerns drie nieuwe, gezamenlijke productiecentra. Het Amerikaanse gaat dit najaar al op, die in China en Rusland volgen.

Acht premières
Dat heeft DMG-topman Rüdiger Kapitza gezegd tijdens de persconferentie op de AMB in Stuttgart, waar DMG Mori Seiki zich presenteert met acht wereldpremières. Daaronder de nieuwste versie van de Sprint 50 3T B, dit keer met drie revolvers en een B-as. Deze machineserie wordt ontwikkeld in Bergamo, waar ook een tweede primeur vandaan komt, een meerspindelautomaat.

De nieuwe meerspindelautomaat met in totaal 31 assen.

Deze GMC 35 heeft een geoptimaliseerde belading en kan met in totaal 31 assen worden geleverd. In de Mori Seiki machinereeksen staat op de AMB onder andere het nieuwe horizontaal bewerkingscentrum NHX 5000 met Siemens besturing. “De versie met MAPPS volgt later”, aldus Kapitza. De NLX wordt nu geleverd met build in turret motoren, een revolver met direct drive motoren. DMG Mori Seiki wil er hiervan meer dan 1000 gaan verkopen. Verder is uit de stal van Gildemeister de DMU Monoblock serie nu compleet: in Stuttgart staan de 105 FD en de grootste de DMU 125 Monoblock, een machine met een eigen gewicht van 26 ton.

Lokaal produceren
De vraag waarom er nog geen tweede, gezamenlijk ontwikkelde machine is zoals de Milltap 700 (vorig jaar op de EMO gelanceerd) werd door Kapitza enigszins geïrriteerd beantwoord door te benadrukken dat er heel veel gezamenlijk gebeurt in de ontwikkeling van componenten, technologie en het afstemmen van de productie op elkaar. Daardoor kunnen de machines in gezamenlijke fabrieken gebouwd worden, wat volgens hem de toekomst is. “Het heeft geen zin machines over de hele wereld te gaan verschepen. Als je een machine van Japan naar de VS verscheept, kost deze 15 procent extra aan bijkomende kosten, zoals transport, belastingen etcetera.” Daarom willen de twee machinebouwers hun machines in dat werelddeel gaan bouwen waar ze uiteindelijk gebruikt worden. Lokale productie dus.

Rüdiger Kapitza: integratie DMG en Mori Seiki loopt goed in Europa.

Europese integratie
Kapitza benadrukte verder dat in Europa hard is gewerkt aan de nieuwe gezamenlijke Europese salesorganisatie, die nu staat. Veertig procent van de aandelen is in handen van Mori Seiki, zestig procent van Gildemeister. In Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje zijn er nu geïntegreerde bedrijven. Voor Mori Seiki biedt de nieuwe organisatie, aldus Yuichi Kaneshige, directeur van Mori Seiki Europe AG, de kans actiever te worden in centraal en Oost Europa, waar het Japanse concern nog geen eigen vestigingen had. Rüdiger Kapitza wees er nog eens op dat de twee machinebouwers dit jaar meer machines verkopen dan vorig jaar. Dat is de winst van de samenwerking.

Productie opvoeren
Volgend jaar moeten dus nog meer machines worden verkocht. Alleen al van de Milltap wil men er in 2013 veel meer verkopen dan de 1000 die tot nog toe zijn verkocht. Zodra de fabriek in Rusland open gaat, wil men er 100 tot 150 Ecolinemachines per maand produceren, enkel voor de Russische markt. “Dat aantal voeren we daarna op naar 200 per maand.” De nieuwe fabriek in de VS, die eind van het jaar open gaat, wordt aldus de DMG-topman trendsettend. De Chinese fabriek die in aanbouw is, wordt een kopie van de Amerikaanse.

 

Pin It on Pinterest