Afgelopen week hadden de Amerikanen hun machinefeest: de IMTS. Als een van de weinige gevestigde metaalbeurzen wist de IMTS meer bezoekers naar Chicago te halen dan twee jaar geleden: 100.200 bezoekers registreerden zich. Dat is bijna een kwart meer dan twee jaar geleden en het hoogste aantal in meer dan 10 jaar. Is de Amerikaanse industrie bezig aan een comeback? En wat zijn de ambities van de Aziatische machinebouwers?

 

De maakindustrie in Amerika is beslist uit het dal waarin de sector twee jaar geleden verkeerde. Er wordt al twee jaar lang méér geïnvesteerd dan het vorige kwartaal. En voor 2013 rekent de Association for Manufacturing Technology op een verdere groei van de investeringen. Wat viel in Chicago op? Allereerst de trots die Amerikanen uitstralen. Stickers en buttons met teksten als Keep it in the USA vonden gretig aftrek. Veel bezoekers hebben de bedrijfsnaam op hun shirt of hemd geborduurd. Ook managers. Ze laten zien waar ze voor werken.

De Aziatische concurrentie rukt op

Aziatische fabrikanten
Wat ook opviel, was de massale aanwezigheid van Aziatische fabrikanten. Niet alleen de high end spelers zoals Okuma, Mazak en Makino, voor wie de Noord Amerikaanse markt belangrijk is. Nee, ook minder bekende fabrikanten pakten uit. De Shenyang Machine Tool Group eigenaar van het Duitse Schiess en het Chinese SMTCL was er met een stand die op de EMO niet zou misstaan. Behalve de nog verder doorontwikkelde grote portaalfrezer die onder de naam Ascherleben verkocht gaat worden, was er ook een hele reeks kleinere en grotere draai- en freesmachines en bewerkingscentra te zien die er in alle opzichten duidelijk beter uitzien dan enkele jaren geleden. SYMG topman Xiyou Guan wil doorbreken in het Westen.

Duitse industrie in de tang?
In totaal waren er meer dan 100 Chinese exposanten. Ook een machinebouwer als Hyundai WIA zoekt de buitenlandse markten nadrukkelijker op. Tijdens een persconferentie kondigde topman In-Kyu Bae aan dat het concern een plek in de top 5 van de wereld wil veroveren. Het is duidelijk:de Aziatische machine-industrie wil meer marktaandeel in de wereld en begint in Noord Amerika. Komt de Duitse machinebouw in een tang te zitten: dalende investeringen in China en toenemende concurrentie vanuit Azië? Of verwachten de Duitse machinebouwers die massaal aanwezig waren in Chicago dat de VS het nieuwe China worden, zoals onder andere de Boston Consulting Group voorspelt. Volgens hen kost produceren in Texas in 2015 net zoveel als in China.

Made in America
Is de rol van de Amerikaanse machinebouwindustrie uitgespeeld? In Europa denken we al gauw dat HAAS Automation  de enige overgebleven machinefabrikant in de VS is. Het is wel de grootste, als we het Duits-Amerikaanse MAG niet meetellen. Maar er zijn meerdere kleinere spelers. En: Mazak had dit jaar liefst 9 machines op de stand die in de Amerikaanse vestigingin Kentucky zijn ontwikkeld en daar ook worden gebouwd.

Mazak toonde trots de machines die in de VS ontwikkeld en gebouwd worden, voor onder andere de Europese markt

Komend najaar gaat Mazak vanuit de VS onder andere de Orbitec 20 en de Quick Turn Nexus 450 II MY multitasking machine naar Europa exporteren. Beide machines zijn volledig in de Amerikaanse Mazak-vestiging ontwikkeld en worden hier gebouwd. “Dit bevestigt het feit dat de VS een erg competitieve omgeving blijven voor geavanceerde technologische producten”, aldus Mazak US topman Brian Papke.

Robot de onbekende
Automatisering is in de VS nog lang niet zo’n thema als op met name de Nederlandse beurzen. Oplossingen zoals Nederlandse bedrijven als Cellro, BMO, Autocell en RFA hier laten zien, zag je ginder niet. En heeft in Nederland iedereen wel hoe een draaibank met een robotlader eruit ziet de Amerikanen blijven er nog voor stil staan. Je ziet wel dat sommige kleinere bedrijven het thema snel oppakken. Een mooie toepassing was te zien bij Modern Industries, producent van MPower modulaire opspanmiddelen dat de twe- armige humanoide robot van Yaskawa een complete spanplaat laat wisselen en bestukken.

Mooie robottoepassing van Modern Industries

Instapmachines

Een derde aspect dat opviel, is dat de bekende namen in de machinebouw meer marktaandeel proberen te krijgen door instapmachines te bieden. DMG heeft met de Ecoline enkele jaren geleden als eerste deze stap gezet, in Chicago liet AgieCharmilles de Zwitserse variant zien, de HEM-lijn (High Efficiency Machines), waarbij efficiency staat voor de optelsom van productiviteit en kostprijs. Over een jaar komt de HEM-lijn ook naar Europa, compleet met automatisering.

Digitale wereld
Wat ook opviel is dat de echte innovatie zich steeds vaker in de digitale wereld van de machinebouw plaatsvindt. Okuma is een van de pleitbezorgers voor open besturingen. Op de stand stond verschillende partners die applicaties hebben ontwikkeld die naadloos aansluiten op de Okumabesturing en de verspaner bijvoorbeeld inzicht geven in de efficiency van de machine, energieverbruik, levensduur van de gereedschappen etc. Tegenover de openheid van Okuma om derden toegang te bieden tot de besturing staat de geslotenheid van Samsung. Het Koreaanse concern toonde in Chicago een systeem dat de machines koppelt aan de iPhone, de Ipad en de Android smartohone. Alles tegelijkertijd. Met zelfs de optie om de machine vanaf afstand te stoppen en aan te zetten. Via een camera kun je op je smartphone zien wat er gebeurt. Of kan de service engineer van Samsung meekijken wanneer een klant de helpdesk belt. Heel mooi in een tijdperk van onbemand verspanen. Maar of gesloten systemen het overleven? De Samsung-medewerker op de beurs gaf eigenlijk zelf al het antwoord: Fanuc wilde niet meewerken om de machine vanaf afstand aan en uit te kunnen schakelen. “Omdat we zo diep in de besturing zitten, hebben we het signaal er zelf uit kunnen halen.”

De komende weken zullen we aan aantal van de innovaties van de IMTS nader toelichten.

Bekijk het eerste fotoalbum (of klik op de foto bovenaan het artikel)

 

 

Pin It on Pinterest