Eind september neemt Gildemeister in de hoofdvestiging in Bielefeld officieel de energie-installatie in gebruik, waarmee de fabriek de volledige stroombehoefte van deze vestiging afdekt: 1 Megawatt. Topman Rüdiger Kapitza ziet dit als een concept dat ook voor klanten aantrekkelijk is.

 

1 MW stroom opwekken
Gildemeister heeft behalve de machinebouwpoot nog een tweede divisie, energy solutions. Hierin bouwt men onder andere solar- en windenergie installaties die gekoppeld worden aan opslagmedia en brandstofcellen. Daardoor kan men de energie bewaren voor later. De installatie die nu in Bielefeld is gebouwd, dient als voorbeeld voor de rest van de Gildemeistervestigingen en zal nu eerst naar Japan worden gekopieerd en daarna ook naar China. In totaal kan Gildemeister in Bielefeld 1 Megawatt aan stroom produceren, voldoende om de eigen behoefte af te dekken. De helft daarvan kan worden opgeslagen.

Van belang voor service
Het belangrijkste argument om zelf hernieuwbare energie te produceren vindt Rüdiger Kapitza niet eens zozeer de kosten die men bespaart, maar meer dat men onafhankelijk wordt van een externe energieleverancier. “Dit is vooral belangrijk voor de service afdeling. Deze beschikt nu altijd over voldoende spanning, ongeacht of er een stroomstoring bij de externe leverancier is of niet.”

Terugverdientijd 7 jaar
Daarnaast speelt het kostenargument uiteraard ook een rol. Bij de huidige energieprijzen verdient Gildemeister de investering van enkele miljoenen euro’s binnen 7 jaar terug. “Omdat wij uitgaan van stijgende energieprijzen, zal deze terugverdientijd gaan dalen”, zegt de topman van het machinebouwconcern. Hij vindt dan ook dat het concept interessant is voor klanten. Overigens vergoedt Gildemeister alle medewerkers die met een e-bike naar het werk komen, thuis alle stroomkosten.

 

Pin It on Pinterest