De Duitse machinebouwer Handtmann A-Punkt Automation toont op de AMB in Stuttgart voor het eerst het compacte horizontaal bewerkingscentrum Trunnion 80. Deze machine, geschikt voor het bewerken van titaan, is onder andere ontwikkeld voor toeleveranciers aan zowel automotive, matrijzenbouw als aerospace. Handtmann breidt met deze ‘kleine’ machine de reeks modellen verder naar beneden uit.

 

Het horizontale concept zorgt voor een optimale spanenafvoer.

125 kW spindel in compacte machine
Handtmann A-Punkt Automation, onderdeel van Albert Handtmann Holding, is vooral bekend vanwege de grote machines voor aluminium verspaning voor de luchtvaart. Met HBZ AeroCell en HBZ CompactCell heeft de fabrikant al eerder compactere machines gelanceerd, een nog compactere reeks . Nu volgt de HBZ Trunnion, door de fabrikant aangekondigd als een ‘revolutie’ in high performance cutting. Dat moet onder andere komen uit de zeer stijve machineconstructie in combinatie met het gebruik van krachtige spindels. Zo kan het 5-assige bewerkingscentrum geleverd worden met spindels tot 125 kW en een koppel van maximaal 390 Nm voor het frezen van staal en titaan. Wie in de aluminiumverspaning zit, kan de machine bestellen met een 30.000 toerenspindel (81 kW en 38 Nm). Volgens Handtmann zorgen deze spindels voor een toename van de productiviteit met 30 procent, vergeleken met bestaande machineconcepten.

Voordelen horizontaal concept
De machinebouwer wijst namelijk op de voordelen van een horizontaal bewerkingscentrum bij frezen en draai-freesbewerkingen als je voldoende sterke spindels kunt inzetten. Door de horizontale positie van de spindel blijft het koelsmeermiddel niet in de pockets achter, maar valt direct samen met de spanen van het werkstuk. Doordat de spanen wegvallen van het werkstuk, wordt dit thermisch minder belast. Handtmann ziet dat als een van de voordelen van het horizontale concept. De machinebouwer beweert daardoor met het horizontale concept langere standtijden van de gereedschappen en betere oppervlaktekwaliteiten te krijgen, omdat de spanenafvoer veel optimaler is.

Tafel en assen
De rondtafel (800 mm doorsnede) heeft een zwenkbereik van +30 tot -120 graden. De X-as is voorzien van een dubbele lineaire aandrijving met boven en onder geleiding; in de A- en C-as worden torque-motoren gebruikt. Voor een nog hogere dynamiek, kan de machine met een Dynamikpakket worden besteld, waardoor de standaard versnelling toeneemt tot 10 m/s2 (standaard 6 m/s2).

De nieuwe compacte Handtmann Trunnion 80.

Geen fundering
De stijfheid van de machine laten toe dat je geen speciale fundering nodig hebt, ook niet als je met de machine titaan gaat verspanen. De machine kan flexibel ingepast worden in verschillende automatiseringsconcepten, bijvoorbeeld koppelen aan een palletwisselaar of aan een handlingrobot. De fabrikant laat de klant de keus of hij direct voor automatisering kiest of deze later toevoegt.

Handtmann A-Punkt Automation laat de HBZ Trunnion zien tijdens de AMB, van 18-22 september in Stuttgart

Meer informatie
Handtmann
Dymato (Handtmann in Nederland)

 

Pin It on Pinterest