Een van de mogelijkheden die multi tasking machines uniek maakt, is dat je de B-as onder een hoek kunt plaatsen en deze hoek continu kunt aanpassen. Daardoor hou je de intredehoek van je gereedschap constant, wat tot een hogere nauwkeurigheid leidt. Dit concept biedt unieke mogelijkheden in de verspaning, die echter dikwijls onbenut blijven.

 

Training Verspanersforum
Ook dit najaar zullen machinebouwers op beurzen veel multi tasking machines tonen. Compleet bewerken is in. Multi tasking gaat echter verder dan draai-frees bewerkingen. Het Verspanersforum heeft daarom een training ontwikkeld die zowel geschikt is voor wie alles uit zijn multi tasking machine wil halen als wie overweegt er een te kopen. Deze week zijn de bestuursleden van het Verspanersforum op de TIV / Metavak om de training onder de aandacht te brengen.

Full power draaien en frezen
Harm Kort, mee verantwoordelijk voor de training Productief Economisch Multi Task Bewerken, zegt dat je eigenlijk alles over gewoon draaien moet vergeten als je met multi tasking machines aan de slag gaat. Multi tasking betekent full power draaien én full power frezen. Daarnaast beschikt een multi tasking machine minimaal over 5 bewerkingsassen, en een B-as spindel die gecombineerde draai-, frees-, boor- en kotterbewerkingen onder verschillende hoeken kan uitvoeren. Daarmee heb je een machineconcept in handen dat voor veel kortere doorlooptijden zorgt en betere kwaliteit.

Contour met B-as draaien zonder mismatch

Unieke B-as
Met name de bijzondere B-as zorgt voor unieke mogelijkheden. Harm Kort denkt echter dat amper 10 procent van de verspaners die over dit machineconcept beschikken, de B-as gebruiken voor het draaien van bijvoorbeeld holten en profielen, iets dat heel goed kan. “Je kunt namelijk de intredehoek van je gereedschap constant houden, zodat je een betere maatvoering en een hogere oppervlaktenauwkeurigheid krijgt. Een radius draai je op een multi tasking machine met een vormnauwkeurigheid beter dan 1 micron, de radius contactsnijpunt blijft gelijk.” Daarnaast kun je omdat de B-as draait, zogenaamde wipers gebruiken, zodat je met hogere voedingen toch supernauwkeurige contouren kunt realiseren. Wil je maximaal profijt halen uit je multi tasking machine, dan zijn duo- of multitools wel essentieel. Eén multitool gereedschap bevat meerdere typen snijgereedschappen voor verschillende bewerkingen, bijvoorbeeld voor- en nadraaien, (zowel in- als uitwendig) en frezen. “Dan wissel je net zo snel als met een revolver.”

Het Verspanersforum heeft op de TIV / Metavak in Hardenberg meer uitleg over deze training, die in oktober in Eindhoven en Eemnes wordt aangeboden
In het digimagazine van september, verschijnt een uitgebreid artikel over hoe je het maximale uit multi tasking machines kunt halen.

 

Pin It on Pinterest