Joost Kroon, mechanical instrument engineer bij Shell Global Solutions Int BV

Dankzij de software van Materialise en de additive manufacturing machines van CONCEPTlaser, slaagt het Shell Technology Centre Amsterdam er niet alleen in heel complexe metalen producten te maken, maar ook nog te besparen op materiaalkosten.

Grenzen van de verspaning

Het onderzoekcentrum van Shell in Amsterdam gebruikt sinds kort een CONCEPTlaser M2 3D printer om producten uit metaal te maken. Deze printers worden in de Benelux geleverd door Landré Machines. CONCEPTlaser gebruikt het lasersmeltproces om direct uit een CAD-file complexe producten te maken. De belangrijkste reden om in deze technologie te investeren is voor het olieconcern dat men tegen de grenzen van de verspanende technieken aanliep en men nu minder materiaalafval heeft. Het technologiecentrum ontwikkelt en bouwt ondermeer testopstellingen en proeffabrieken om nieuwe producten en productieprocessen te testen. Daarvoor zijn complexe componenten met inwendige koelkanalen nodig, vaak vervaardigd uit dure materialen zoals titanium, Inconel en Kobalt-chromium. Door deze laag voor laag op te bouwen met de 3D printer kan Shell niet alleen complexe inwendige structuren maken, maar gaat het olieconcern tevens zeer kostenbesparend om met het metaalpoeder.

Net zo goed als uit vol material
Kwalitatief zijn de producten aldus Shell in homogeniteit en sterkte vergelijkbaar met producten uit massief material. De geprinte producten kunnen nog gehard worden tot 52 HRC en kunnen met bestaande technieken verder worden bewerkt.

Lees hier het hele bericht over Shell op de website van Landré
En lees hier een interview met Floris Stam, productmanager 3D printen, bij Landré over de visie op 3D printen in de maakindustrie
Op 3 en 4 oktober heeft Landré Open Huis in Vianen

 

Pin It on Pinterest