Kennametal heeft op de IMTS in Chicago enkele toepassingen van haar gereedschaptechnologie laten zien, waaronder het ruwen en finishen van krukassen voor auto’s. Dat gebeurt met de hoogste nauwkeurigheid, want per finishbewerking wordt amper een laag van 1 tot 2 µm weggehaald. Jaarlijks wordt echter tienduizenden tonnen materiaal verspaand alleen al in de productie van krukassen. 

 

Je vraagt je wel eens af waar de discussie over zuinig omgaan met grondstoffen over gaat. Zeker als je bedenkt dat bij het finishen van krukassen slechts minimaal materiaal wordt weggehaald. In 30 seconden per zitting wordt met het Kennametal gereedschap de krukas exact in balans gebracht door nog 1 tot 2 µm materiaal weg te halen. Dat resulteert in een oppervlakteruwheid van Ra 0,8 tot 1,5 µm. Per krukas betekent het toch nog altijd dat tussen de 100 en 500 gram materiaal verdwijnt. In een tempo van gemiddeld van 50 tot 80 kubieke centimeter per minuut. Het ruwen gebeurt met 200 tot 400 kubieke centimeter per minuut. Kennametal heeft een schatting gemaakt voor de totale hoeveelheid materiaal die jaarlijks wordt verspaand in de productie van de 60 miljoen krukassen die er nog zijn om alle nieuwe auto’s ter wereld van een motor te kunnen voorzien. De uitkomst: tussen de 14.000 en 105.000 ton materiaal wordt tijdens het ruwen en finishen verwijderd. OK, cijfers die ver uit elkaar liggen. Maar als je nu ergens halverwege gaat zitten, rond de 50.000 ton jaarlijks. Alleen voor de krukassen.

 

 

Pin It on Pinterest