Gerlof Vollema (links) samen met Wolfgang Müller voor de UniCen 1000 TurnMill.

Hardinge Machine Tools BV gaat de machines van Monforts Werkzeugmaschinen in Nederland en België verkopen. Gerlof Vollema, sales engineer bij Hardinge, ziet hier potentieel voor de hoognauwkeurige draaibanken van het Duitse merk, dat de hydrostatische Z-as geleiding als handelskenmerk heeft.

 

Sinds een half jaar werken de twee bedrijven samen. Tijdens de AMB in Stuttgart hebben ze deze samenwerking formeel naar buiten gebracht. Enkele Nederlandse potentiële klanten hebben de Duitse beurs bezocht. “Monforts machines zijn geschikt om nauwkeurig grote complexe delen te bewerken in één opspanning. Wat dat betreft, sluiten de machines heel goed aan op de Hardinge precisiedraaibanken. Waar Hardinge qua formaat ophoudt, gaat Monforts verder”, legt Gerlof Vollema uit.

Contacten dateren uit 2010

De oorsprong van deze samenwerking ligt, aldus area sales manager Wolfgang Müller van de Duitse fabrikant, in de gesprekken die twee jaar geleden zijn gevoerd tussen Hardinge USA en Monforts Werkzeugmaschinen, dat destijds een doorstart maakte en een nieuwe investeerder zocht. Monforts dacht via de Amerikanen toegang te krijgen tot zowel de Aziatische als Noord-Amerikaanse markt. “Hardinge heeft ons uiteindelijk niet overgenomen, maar er is wel een contact tot stand gekomen waar deze samenwerking nu een gevolg van is.” Gerlof Vollema vindt het niet alleen belangrijk dat de machines van de beide fabrikanten goed op elkaar aansluiten, voor hem telt eveneens dat de fabriek van Monforts in Mönchengladbach staat, vlak  over de grens bij Venlo. “Dat betekent dat klanten snel een fabrieksbezoek kunnen maken en dat we ze snel vanuit de fabriek kunnen ondersteunen bij hun projecten.” Overigens staat het Europese hoofdkantoor van Hardinge in Krefeld, vlakbij Mönchengladbach.

Hydrostatische rondgeleiding

In Nederland staan al de nodige draaibanken van Monforts. Typerend is de hydrostatische rondgeleiding waarop de Z-slede staat. Deze waarborgt niet alleen een zeer exacte positionering, maar ook een hoge nauwkeurigheid tijdens langdurig intensief gebruik. Op de AMB liet de fabrikant zien hoe goed men deze oplossing beheerst. Er werd namelijk een prototype getoond van een UniCen 1000 Turn Mill. “De hydrostatische rondgeleiding van deze machine is 2500 mm, de grootste die we ooit hebben gebouwd”, legt Müller uit. Hij verwacht dat deze nauwkeurige draaibank, met een Y-as met een slag van min 200 tot plus 350 mm, in de loop van 2013 verkoopklaar zal zijn.

In het digimagazine van oktober verschijnt een uitgebreider artikel over Monforts Werkzeugmaschinen. Daarin vertellen Gerlof Vollema en  Wolfgang Müller waarom zij kansen voor dit Duitse merk in de Nederlandse en Belgische markt zien.

 

Meer informatie

Hardinge Machine Tools BV  +31 (0)6-162-519565

Monforts Werkzeugmaschinen

 

 

Pin It on Pinterest