Vaak wil je snel de rondloopnauwkeurigheid van een deel bepalen, maar als je telkens naar de meetkamer moet, betekent dat kostbaar tijdverlies. Spreitzer heeft daar een eenvoudige oplossing: een serie rondlooptestgereedschappen waarmee je naast de machine in een mum van tijd tot op 2 µm de rondloopnauwkeurigheid kunt bepalen.

 

“Onze nieuwe slogan is dat we de meting binnen tien seconden doen”, zegt Michael Spreitzer, wiens vader twee decennia geleden de eerste testopstellingen ontwikkelde. De meest recente generatie is nu alweer enkele jaren op de markt. In plaats van het werkstuk tussen twee centers te spannen, heeft Spreitzer voor een veel eenvoudigere oplossing gekozen. Het werkstuk wordt tussen drie rollen geplaatst. Deze rollen zijn heel nauwkeurig geslepen en voorzien van voorgespannen walslagers, vergelijkbaar met de lagers van een motorspindel. Hiermee kun je zowel de binnen- als buitendiameter van rotatiedelen tot op 2 µm bepalen. Deze nauwkeurigheid blijft ook na lange tijd behouden. Spreitzer bouwt het apparaat in verschillende uitvoeringen, voor rotatiedelen van 0,8 tot 240 mm diamater.

Spreitzer brengt het meten van rondloopnauwkeurigheid naar de machine toe. Op de foto de RPGP.

Tot 240 mm diameter
De nieuwste uitvoeringen zijn de RPGP en RPGR. De eerste is bestemd voor delen tot 26 mm diameter, de tweede voor het meten van de concentriciteit van ronde werkstukken tot 240 mm diameter. In Nederland vertegenwoordigt Ertec de Duitse leverancier. Rob Rebel: “Door de robuustheid van de meetapparatuur en de eenvoud ervan, zijn ze zeer geschikt om naast de machine te gebruiken. Je hoeft niet telkens eerst naar de meetkamer met je draaidelen.” Met name in de productie van precisiecomponenten zorgt dat voor een grote tijdbesparing, omdat je direct aan de machine kunt corrigeren zonder dat de productie lang stilstaat. Het meting kan door de machineoperator worden gedaan. Spreitzer levert ook een elektronische meettaster die in combinatie met het testgereedschap kan worden gebruikt.

Meer informatie
Ertec 

KMWE Toolmanagers

Spreitzer

Pin It on Pinterest