Elektrochemisch machining (foto EMAG)

Elektrochemisch machining breekt door als alternatieve spaanloze bewerkingstechnologie. Dat geluid was dit jaar op de AMB in Stuttgart te horen. Voor PEMTec is ECM een kernactiviteit. Voor de machinebouwer EMAG is het een technologie met veel potentieel.

 

Geen gereedschapslijtage
Elektrochemisch verspanen (ECM) is een spaanloze bewerking waarbij in feite het geleidend medium als ‘frees’ dient. De voordelen zijn dus geen vonken zoals bij zinkvonken, geen warmte-inbreng, geen gereedschapslijtage en je kunt in korte tijd relatief veel materiaal afnemen. In de praktijk is met name het voorkomen van slijtage aan de elektrode een essentieel voordeel, omdat je met één gereedschap een oneindig aantal producten kunt maken. Maar het levert nog een ander voordeel op. De materiaaleigenschappen worden niet aangetast, ongeacht het materiaal dat je bewerkt. Hardheid, taaiheid en magnetische eigenschappen blijven intact. Er vormt zich geen witte laag aan het oppervlak en je kunt een zeer hoge oppervlakteruwheid bereiken van Ra 0,05.

Een voorbeeld gemaakt door PEMTec (foto PEMTec)

PEMTec: precisie ECM
Het Duits-Franse PEMTec is een van de spelers in deze markt. In Nederland wordt het vertegenwoordigd door Encoma in Weert. Het van oorsprong Duitse bedrijf heeft het elektrochemisch machining doorontwikkeld tot Precise Electrochemical Machining (of P-ECM) . Hierbij bedraagt de spleet tussen het werkstuk en de elektrode slechts 10 µm en oscilleert de elektrode. Bij PEMTec ziet men een breed toepassingsgebied voor de technologie als alternatieve bewerking voor het draadvonken, zinkvonken, maar ook wel het frezen en slijpen. Een voorbeeld is een stempel voor een spuitgietmatrijs. Met 4 messing elektrodes wordt de structuur (2 tot 5 mm diep) binnen 6 minuten aangebracht in roestvaststaal, met een Ra waarde van 0,2.

EMAG: technologie met potentieel
Dez Duitse machinebouwer EMAG is enkele jaren geleden in deze markt gestapt door een ander bedrijf over te nemen. Hier denkt men dat de technologie nu al concurrerend is met andere als het gaat om het bewerken van nozzles en injectoren, met als belangrijkste voordeel de nauwkueurigheid waardoor je nabewerkingen voorkomt. Bij EMAG ziet men echter ook nog een heel andere toepassing: schoepen voor turbineschijven. Zelfs de blisks, de turbinewielen voor vliegtuigmotoren en energiecentrales die uit een blok vol materiaal worden verspaand. Veel fabrikanten van 5-assige freesmachines richten zich op deze toepassing. Nu deze technologie echter vanwege de nieuwe nikkelbasislegeringen die gefreesd moeten worden aan de grens komt, kan elektrochemisch machining een alternatief zijn.

Een uitgebreider artikel over de technologie en de markten die beide bedrijven zien, staat in het digimagazine dat komende week verschijnt. Neem hier een gratis abonnement en ontvang het als eerste in de mailbox.

Encoma neemt eind november deel aan de Precisiebeurs in Veldhoven.
Meer informatie:
PEMTec SNC 
Encoma BV 
EMAG
Oude Reimer

 

Pin It on Pinterest