De Belgische luchtvaarttoeleverancier ASCO Industries heeft bij Makino drie T2-machines besteld en een horizontaal bewerkingscentrum a92. De T2 is speciaal ontwikkeld om zeer efficiënt titaan te verspanen.

 

De kogel is door de kerk. ASCO Industries in Zaventem gaat fors investeren. In één keer heeft het Vlaamse bedrijf voor miljoenen euro’s vier machines gekocht bij Makino, waarbij met name de aankoop van drie grote T2 5-assige bewerkingscentra in het oog springt. Afgelopen zomer heeft Makino deze machine uitgebreid gepresenteerd aan de Europese luchtvaartindustrie. Dit najaar is in Italië de eerste T2 bij een Europese klant geïnstalleerd; nu volgt dus ASCO Industries in België. “Met de nieuwe Makino-machines kunnen we niet alleen de bewerkingstijden van onze titaan componenten drastisch verkorten, maar ook de standtijd van onze gereedschappen duidelijk verlengen”, zegt Serge Wintgens, technisch directeur van ASCO Industries. “Dat heeft een positief effect op de doorloopsnelheid van orders en optimaliseert onze productie.”

De bewerkingsruimte van de Makino T2

Trillingsvrij
Makino past in de T2 onder andere een actief dempingsysteem toe om onvermijdelijke trillingen tegen te gaan. ‘Zo kunnen we de machine stil houden in alle frequenties”, zegt het hoofd van de ontwikkelafdeling Shin-Iche Inoue. Met servodrives realiseert Makino een tegengestelde trilling. Deze is groot genoeg om de trilling die niet door de blokgeleidingen en het semi-floatingsysteem (de slede wordt gedragen op een laagje lucht en olie) wordt opgevangen, te compenseren. Het resultaat: de machine freest absoluut trillingvrij. Makino heeft zich bij de ontwikkeling van de T2 tot doel gesteld om de productiviteit in het frezen van titaan met een factor 4 te verhogen. Tijdens de demonstratie in Kircheim unter Teck werd een MRR (material removal rate) gehaald van gemiddeld 245 cm3 per minuut, ruwen en finishen bij elkaar opgeteld. Bij het ruwen haalt Makino ruim 500 cm3 per minuut.

 

Gekoeld wordt met 200 liter per minuut

Beloning
P. Anders Ingemarsson, ceo van Makino Europe, ziet de deal met de Vlaamse luchtvaarttoeleverancier als een beloning voor het onderzoeks- en ontwikkelingswerk van Makino in de voorbije jaren. Volgens hem bestaat er voor toeleveranciers zoals ASCO, die in de hoogste klasse van de lucht- en ruimtevaart werken, geen alternatief voor deze bewerkingtechnologieën.

Lees hier een uitgebreid artikel over de Makino-technologie in de T2

 

Meer informatie
Makino Europe
ASCO Industries
Produtec

 

Pin It on Pinterest