Delcam introduceert in de 2013 release Delcam PowerMILL. De wezenlijke vernieuwing is de introductie van de Vortex-freesstrategie voor 2,5 en 3D frezen. Deze strategie zorgt voor freesbanen die continu optimale snijcondities mogelijk maken.

 

Met Vortex wil Delcam de productiviteit tijdens het frezen verhogen. Het ruwfrezen gebeurt nu zodanig dat de frees maximaal in het materiaal blijft en ‘luchtfrezen’ tot een minimum wordt beperkt. De strategie leent zich met name voor het frezen met volhardmetaalfrezen en is geschikt voor 3+2 assig bewerken.

Optimale snijcondities

Normaal haalt een freesstrategie de optimale snijcondities als de frees langs een rechte lijn beweegt. In de praktijk betekent dit telkens afwijken van de optimale condities omdat je telkens de voeding moet aanpassen bij hoeken. Vortex pakt dat anders aan. De software berekent de freesbanen zodanig dat er een gecontroleerde aansnijhoek is voor de hele bewerking. Hierdoor handhaaf je dus de optimale condities gedurende de gehele bewerking, wat tot een kortere bewerkingstijd, minder gereedschapbelasting en dus langere standtijd van het gereedschap leidt. Het gereedschap wordt namelijk nooit overbelast en schokken als gevolg van een telkens veranderende aansnijhoek behoren tot het verleden. Dankzij de constantheid van de freesparameters blijft de temperatuur aan de snijkanten van de frees eveneens constant. Dit heeft een gunstig effect op de levensduur van de coating. Tot slot biedt de nieuwe strategie de mogelijkheid om stappen omlaag of omhoog te frezen in orde van grootte van twee tot drie keer de gereedschapdiameter. Ook dit draagt bij aan een lagere standtijd omdat de slijtage gelijkmatiger over de hele frees wordt uitgesmeerd. DelCAM introduceert in deze versie ook Machine DNA: gereedschapbanen worden bepaald op basis van de specifieke machine-eigenschappen die eenmalig worden ingebracht. Voor beide innovaties heeft Delcam patent aangevraagd.

Video van gewoon frezen en met de Vortex freesstrategie (in combinatie met Machine DNA)

 

De X- of de Y-as kunnen vergrendeld worden zodat je de C-as als derde as kunt gebruiken.

X- of Y-as vergrendelen

Een andere vernieuwing van PowerMILL is dat je bij machines met een draaitafel de X- of Y-as te vergrendelen, zodat je dus de C-as als derde as gebruikt. Dit kan zinvol zijn bij bepaalde boringen of het frezen van pockets die rond een draaipunt gegroepeerd zijn. Bijkomend effect is dat de oppervlaktekwaliteit verbetert door de spiraalvormige bewerking.

FeatureCAM

Delcam heeft de 2013 versie van PowerMILL gepresenteerd tijdens de AMB in Stuttgart. Daar werden ook de nieuwe release van FeatureCAM getoond, net als die van PowerINSPECT. FeatureCAM kan nu beter omgaan met STL-files. Deze kunnen nu ook gebruikt worden voor opspanningen. Effciencywinst kun je boeken doordat nu tussentijds op de machine gemeten kan worden en bij 3D bewerken kun je met de nieuwe versie traploos van onderin het werkstuk naar boven frezen. Hiermee benut je de lengte van de frees beter. DelCAM heeft de Vortex freesstrategie ook geintegreerd in FeatureCAM.

 

Meer informatie

Delcam

Bemet (Benelux dealer)

 

Pin It on Pinterest