Het Verspanersforum vestigt tijdens de komende najaarsbijeenkomst de aandacht op Metal Injection Moulding. Niet alleen spanen produceren is zaligmakend.

 

Thema van de bijeenkomst van het Verspanersforum is Technisch onderwijs uit het slop! – Wie trekt de kar? Hiermee wil de stichting de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid stimuleren, met als doel samen te zorgen dat vakkennis van en belangstelling voor de verspaningstechniek bevorderd wordt. Frezen en draaien zullen als bewerkingstechnologie nog lang nodig zijn. Het stichtingsbestuur sluit echter beslist niet de ogen voor nieuwe technologieën. Bijvoorbeeld MIM: metal injection moulding, als alternatief voor de ‘conventionele’ verspaning. Tijdens de bijeenkomst spreekt Rob Egberink van Mimo Technology in Oldenzaal over deze productietechnologie.

Wittman-Battenfeld toonde twee jaar geleden deze MIM-machine op de K in Düsseldorf

Spuitgieten metaal
MIM is in feit het spuitgieten van metalen componenten. Je kunt met deze techniek kleine, complexe delen (tot 50 gram) vaak efficiënter maken dan met bijvoorbeeld gieten of verspanen. Voorwaarde is wel dat er middelgrote tot grote series nodig zijn. Bij kleine componenten ligt de ondergrens rond de 5000 stuks, bij grotere kan die grens al bij 500 stuks liggen als de onderdelen complex van vorm zijn. De vormnauwkeurheid van zo’n spuitgietproduct is hoog dankzij ze minimale krimp van 0,25 procent. De vormvrijheid groot. En er zijn hoogwaardige materialen beschikbaar, zoals cobalt-chroom legeringen en roestvaststaal. Mimo Technology in Oldenzaal is een van weinige Nederlandse bedrijven die deze techniek toepassen. Het bedrijf is onderdeel van de DEMCON holding, een toeleverancier voor hightech systems en medische apparaten. Mimo Technology heeft onder andere voor het Amerikaanse Stryker het MIM-proces gevalideerd voor de productie van chirurgische instrumenten. Struker heeft in Amerika een fabriek gebouwd waar met behulp van deze techniek deze chirurgische instrumenten worden geproduceerd. Wereldwijd dichten experts MIM-technologie grote groeikansen toe.

Programma
Uiteraard wijdt het Verspanersforum het grootste deel van de bijeenkomst bij Siemens in Den Haag aan de verspaning. Harm Kort, stichtingsvoorzitter, presenteert het trainingsprogramma Productief Economisch verspanen. Daarna vertelt M de Groot van IHC Kinderdijk over de ervaringen die dit bedrijf heeft opgedaan met multi task bewerken. Vervolgens gaan de deelnemers met elkaar in discussie over het thema van de bijeenkomst: wie trekt de kar als het technisch onderwijs uit het slop moet worden getrokken? Daniel Kofman, manager OEM Machine Tools bij Siemens Nederland en gastheer, sluit de middag af met een inleiding over het belang van integratie in de metaalbewerking. Tijdens de netwerkborrel kunnen deelnemers een proefrit maken met de elektrisch aangedreven E-Car van Siemens.

De bijeenkomst gaat door bij Siemens Nederland in Den Haag. Klik hier voor het volledige programma

Lees hier meer over de training Productief Economisch Multi Task bewerken

 

Meer informatie
Stichting Verspanersforum

Mimo Technology

Siemens Nederland

 

Pin It on Pinterest