Het ultraprecies 5-assig bewerkingscentrum van Yasda.

Yasda toonde op EuroMold een mooie toepassing die op het nieuwe 5-assig bewerkingscentrum YMC 430 Ver.II wordt gefreesd: elektrodes voor het vonken van onder andere tandwielen op een Mitsubishi Electric zinkvonkmachine. Daarnaast liet de fabrikant zien hoe je op deze machine hardmetaal G5 met hoge nauwkeurigheid freest.

 

Samen met Mitsubishi Electrics toonde Yasda deze tandwielen, die gevonkt zijn met zeer nauwkeurige elektrodes gefreesd op de Japanse machine

De Japanse machinebouwer Yasda heeft deze verbeterde versie van het bewerkingscentrum voor hoognauwkeurige delen vorig jaar op de EMO geïntroduceerd. In Japan zijn de eerste machines al verkocht, in Europa nog niet, aldus Kenzo Chikada van de Duitse vestiging van Yasda. In Japan werkt men onder andere samen met Mitsubishi Electric, dat op de zinkvonkmachine EA8PV Advance wil aantonen dat hoge nauwkeurigheid en productiviteit samen gaan. Op deze machine vonkt Mitsubishi stukken die een glanzend oppervlak hebben zonder dat ze gepolijst worden. De Ra-waarde bedraagt 0,06 µm.

 

Frezen met Ra waarde 0,05 µm
Om dergelijke nauwkeurige elektrodes te maken, werkt Mitsubishi samen met Yasda. Volgens Kenzo Chikada kun je echter vanwege de hoge stabiliteit van de 5-assige machine YMC 430 zonder meer geharde materialen zodanig bewerken, dat voor veel toepassingen geen nabewerking met bijvoorbeeld vonken nodig is. De fabrikant freest op het bewerkingscentrum materialen tot 60 HRC. Positioneernauwkeurigheid van de machine is +/- 1 µm. Een voorbeeld van een freesdeel dat van deze machine afkomt is een reflector, gefreesd uit Stavax (52 HRC). In net geen 5 uur freest de machine deze reflector (25 bij 25 bij 50 mm) tot een Ra waarde van 0,05 µm op de machine. Een ander voorbeeld dat men op EuroMold toonde is een deel gefreesd uit hardmetaal G5 HRA 85. Aan de zijkanten haalt men een ruwheid van beter dan 0,3 µm met frezen.

Yasda slaagt er ook in hardmetaal te frezen met een zeer nauwkeurige oppervlaktekwaliteit

Meer informatie
Yasda

SVM Freestechniek (Yasda-vertegenwoordiging in de Benelux)

Dymato (importeur Mitsubishi Electric)

 

 

 

Pin It on Pinterest