Politici op alle niveaus trekken maar al te graag de portemonnee als grote bedrijven aankondigen een nieuwe vestigingsplek te zoeken of fabrieken dreigen te sluiten. Kunnen ze niet beter kleinere, lokale en regionale bedrijven ondersteunen? Een onthutsend verhaal in de New York Times lijkt dat wel te bevestigen.

 

Onlangs buitelden de Belgische politici weer over elkaar met het uiten van verontwaardiging toen Ford aankondigde de fabriek in Genk te willen sluiten. Tientallen miljoenen euro’s overheidssteun zijn in het voorbije decennium in de fabriek gestoken. Om een volledige sluiting te voorkomen. Dat het aantal arbeidsplaatsen desondanks is afgenomen van 14.000 naar nu nog ruim 4300 neemt de politiek voor lief. En dan nu de volledige ontmanteling omdat Ford de Mondeo’s en S-Max’en goedkoper in Spanje denkt te kunnen maken. Hoe lang? Wat politici niet onder ogen wil zien, is dat grote multinationals hen tegen elkaar uitspelen. Niet alleen in Europa, waar de Amerikaanse concerns de verdeeldheid schaamteloos uitbuiten, ook in de Verenigde Staten zelf.

Gemeente start rechtszaak tegen GM
De New York Times is eens in de steunverleningen aan de automobielindustrie gedoken. Wat blijkt? Van alle vestigingen die GM tijdens de ontmanteling in 2009 heeft gesloten, waren er 50 waarvoor zowel staten als lokale overheden miljarden dollars aan steun hadden gegeven. Omdat GM-officials hen op het hart drukten dat deze incentives voor een verdere sterke relatie met GM zouden zorgen. Eén gemeente heeft nu een rechtszaak tegen de automobielfabrikant uit Detroit aangespannen, Ypsilanti (Michigan).

You can’t just make these promises and throw them around like they’re spare change in the drawer”, said Doug Winter, the township’s attorney

80 miljard steun per jaar
Volgens de New York Times heeft een eerder onderzoek door Times uitgewezen dat staten, regio’’s en gemeenten jaarlijks meer dan 80 miljard dollar steun aan bedrijven geven, zowel in cash als belastingvoordelen, lagere energiekosten, overheden die scholing van medewerkers voor hun rekening nemen. Times heeft er zelfs een database mee gevuld. Kijk zelf maar wie het meeste heeft gekregen. Sommige regio’s en gemeenten hebben zo diep in de buidel moeten tasten dat, nu fabrieken toch gesloten zijn en medewerkers ontslagen, ze diep in de schulden zitten. Zo diep dat ze flink moeten snoeien in hun budget voor onderwijs. Laat zich raden welk argument de grote bedrijven over enkele jaren gebruiken om zo’n regio af te wijzen als mogelijke vestigingsplaats.

Is het niet slimmer te investeren in lokale ondernemingen, die verankerd zijn in de regio? Zorg dat deze  kunnen innoveren en zich ontwikkelen. De kans dat het geld dan goed besteed is, lijkt me een heel stuk groter.

Lees hier het hele artikel in de New York Times

Franc Coenen

Pin It on Pinterest