De motorspindel ontwikkeld in het NCplus project, die samen met de CAM-aansturing voor een flinke energiebesparing zorgt.

Bewerkingscentra kunnen tot 30 procent minder energie verbruiken als je de componenten slim aanstuurt. Dat kan door het CAM-systeem extra informatie te laten doorgeven aan de besturing. Dat is in Duitsland aangetoond met een DMG horizontaal bewerkingscentrum DMC80H.

 

Thomas Grabner van Deckel Maho Pfronten heeft dit systeem gepresenteerd tijdens de afsluitende bijeenkomst van het NCplus-project, samen met EnergieMSP een van de vele projecten van de Effizienzfabrik. Beide projecten zijn onlangs afgerond. In NCplus hebben de partijen onder andere een energiemanagementsysteem ontwikkeld dat de belangrijke componenten van de machine aanstuurt op basis van de behoefte. Dus als je niet hoeft te koelen, schakelt de besturing op basis van de CAM-informatie de pompen uit. Dit energiemanagementsysteem is nu geïntegreerd in het CAM-systeem. “Dat geeft belangrijke informatie over het bewerkingsproces door aan de besturing van de machine”, legt Thomas Grabner uit. Het komt er dus op neer dat je min of meer automatisch de machine zo programmeert dat het energieverbruik zo laag mogelijk is. Ook is er een efficiëntere koeling voor de motorspindel ontwikkeld. Een praktijktest op de DMC80H leverde een energiebesparing op van 30 procent, waarbij een referentiewerkstuk op deze machine met en zonder het energiemanagementsysteem (en de andere innovaties) werd bewerkt.

Innovatieve spindel
In het tweede project, EnergieMSP, heeft men met name gekeken naar de hoofdaandrijving en in het verlengde daarvan naar de motorspindel. Met een innovatieve spindel van vezelversterkte kunststof kon men nog eens 25 procent energie besparen. Dit deel van het project werd onder andere uitgevoerd bij Franz Kessler GmbH, een Duitse fabrikant van motorspindels voor CNC-bewerkingsmachines. De spindelas die mede door het PTW van de universiteit van Darmstadt is ontwikkeld, weegt slechts 3 kilo, vergeleken met 11 kilo voor een metalen as. (55 kW, 16.000 rpm, dan een Ook het totale aandrijfsysteem van de machine is geoptimaliseerd om het energieverbruik te reduceren. Het voordeel van de lichtgewicht spindel is niet alleen een lager energieverbruik, maar eveneens een hogere nauwkeurigheid van de bewerking. Ook is men erin geslaagd om ongewenste warmteontwikkeling in de spindel tegen te gaan.

Meer informatie
Effizienzfabrik 
NCplus
Energiemsp

 

Pin It on Pinterest