Tijden veranderen. Producten hebben een kortere levenscyclus. Dat vergt in de productie flexibele machines en productietechnieken, die je snel en gemakkelijk kunt aanpassen. Zoals polijsten met een laser. Dit is een van de innovaties die het Fraunhofer ILT laat zien op het ERA-NET clusterevent.

 

Het onderzoeksinstituut in Aken bijt in het nieuwe jaar de spits af met een tweedaags evenement waarop een blik in de productie van de toekomst wordt getoond. Het ERA-NET cluster brengt onderzoeksactiviteiten uit belangrijke Europese regio’s bijeen. Onder andere Belgische universiteiten participeren hierin. Tijdens het evenement komen resultaten aan bod uit het MANUNET en MNT-ERA-NET. In het eerste gaat het om productiesystemen die zichzelf aanpassen aan de nieuwe eisen die vanuit de business worden gesteld. In het tweede project ligt de nadruk op nieuwe technologieën voor micro- en nanocomponenten met een complexe geometrie.

Een van de innovaties die tijdens het congres in Aken aan bod komt, is deze laserpolijstmachine.

Laserpolijsten
Er zitten voor de verspaners enkele interessante ontwikkelingen in de beide projecten. Zo gaan het Fraunhofer ILT en de Duitse machinebouwer Arnold Maschinenfabrik in op de ontwikkeling van de 5-assige laserpolijstmachine. Door scannertechnologie in te zetten, beweegt de laserstraal met een snelheid van 1 meter per seconde over de matrijs. De machine is geschikt voor stempels en matrijzen tot 350 mm vierkant en 100 kilo zwaar, volgens de ontwikkelaars dek je daarmee al meer dan 70 procent van de markt af. Het werkstuk wordt opgespannen op een draaiwenktafel, het optiek hangt en heeft twee assen. De machine wordt bestuurd met Siemens 840 D sl en de machinebouwer werkt samen met het Fraunhofer aan een speciale CAM-applicatie. Arnold Maschinenfabrik wil de technologie doorontwikkelen naar het aanbrengen van texturen op matrijzen en gereedschappen. Ook denkt men aan het vervangen van het slijpen van nokkenassen door dit laserpolijstproces. In hetzelfde blok waarin deze machine wordt toegelicht, presenteert NC Systemtechnik uit Herzogenrath een nieuw besturingssysteem voor het aansturen van 8-assige machines. Het gaat dan om de combinatie van mechanische en optische assen, zoals in de scanner van de laserpolijstmachine.

3D printen

Uiteraard komt additive manufacturing aan bod. Vanuit de universiteit van Freiburg wordt een machine getoond om 3D microstructuren direct uit metaal te printen. Het ETH in Zwitserland belicht de ontwikkeling van een MicroMasterPrinter en Voxeljet belicht de systeemintegratie van dergelijke technologie.

Textureren met de laser
De laser gaat absoluut een grotere rol in de verspaning spelen. Dat blijkt wel uit de vele proejcten die aan bod komen waarin lasertechnologie een rol speelt. Zo is op de tweede dag een blok gewijd aan laserablatie met behulp van ultrakorte pulslasers, een techniek die men wil inzetten voor de productie van zonnecellen. In hetzelfde blok wordt ook een gecombineerd print en laserbwerkingsproces gepresenteerd voor het aanbrengen van patronen op flexibele substraten.

Robottechnologie
Robottechnologie komt tijdens de eerste dag aan bod met onder andere een geïntegreerde robotarm in een AGV voor logistieke toepassingen. Nog een stap verder gaat een ander project waarin een AGV uitgerust wordt met een robotmanipulator. Het geheel wordt geïntegreerd in een MES-systeem voor een automatische aansturing vanuit de productieplanning.

Het ERA-NET cluster event vindt op 22 en 23 januari plaats bij het Fraunhofer ILT in Aken. Er zijn ook rondleidingen door de laboratoria gepland

 

Pin It on Pinterest