Spreitzer levert een systeem om werkstukken vast te vriezen op een opspanplaat.

Spreitzer biedt sinds kort een bijzondere opspantechniek aan voor kleine, kwetsbare componenten: vriestechnologie. Ook componenten die je vanwege hun geometrie lastig mechanisch kunt opspannen, laten zich hiermee opspannen voor de verspanende bewerking.

Deze ‘Gefrierspanntechnik’ is gepatenteerd. Het patent heeft betrekking op deze warmtewisselaar die met behulp van perslucht voor de snelle afkoeling tot onder nul graden zorgt. Dit gebeurt binnen enkele seconden nadat het werkstuk is geplaatst. Het ijs houdt het werkstuk op zijn plaats, het bevriest het als het ware vast op de opspanplaat.

Voordelen
Een van de belangrijkste voordelen van deze opspantechniek is dat de werkstukken volledig zonder druk of mechanische klemkracht worden opgespannen, waardoor er geen vervormingen ontstaan. Bij een metalen werkstuk bedraagt de houdkracht van het systeem 150 N/cm2. Vergelijk je dat met magnetisch opspannen, dan levert het vast vriezen van de componenten dezelfde tot meer houdkracht op. Een magnetische opspanning komt niet verder dan 100 tot 150 N/m2. Vacuüm opspannen gebeurt met slechts 10 N/cm2. Ook andere materialen, zoals kunststoffenen grafiet, kunnen op deze manier vrij eenvoudig worden opgespannen. Het ijs zorgt ervoor dat na het ontdooien geen verontreinigingen zoals kleine spanen op het werkstuk achterblijven.

Gebruik
Het gebruik van het systeem vereist slechts de aanwezigheid van perslucht, standaard aanwezig in elke machine. De opspanplaat wordt op de perslucht aangesloten. Na het plaatsen van het werkstuk hoef je enkel nog de temperatuurknop te bedienen en de starthendel te bedienen. Aanvankelijk is deze technologie met name ontwikkeld voor in de lucht- en ruimtevaart, maar inmiddels biedt Spreitzer het concept aan voor zowel in bewerkingscentra, vlakslijpmachines en draaimachines. Het Duitse concern levert het systeem in meerdere maten: tot een opspanvlak van 250 bij 150 mm

Belgische klant
Een van de eerste klanten die dit nieuwe Spreitzer systeem gebruiken is Technifutur in Seraing (België), de competentiepool voor onder andere luchtvaart en microbewerken.

 

Meer informatie
Spreitzer
Ertec 

 

Pin It on Pinterest