Robojob heeft nu ook een automatisering voor de freesmachine beschikbaar. De robotlader is zo flexibel, dat je deze eenvoudig kunt wisselen van frees- naar draaimachine. Op de Privateshow van Mazak heeft de Belgische onderneming het systeem gepresenteerd.

 

Flexibiliteit. Dat is voor het Robojobteam ook het uitganspunt geweest bij de ontwikkeling van de IRS M Basic, de robotlader voor de freesmachine. Bij Mazak werd deze voor het eerst werkend getoond aan een Mazak Variaxis J500. Opnieuw is voor de specifieke opstelling van de 6-assige robot gekozen, deze staat namelijk onder een hoek. Daardoor blijft de machine vrij toegankelijk voor het instellen of voor prototypes die je overdag wilt frezen ondanks het gebruik van een 6-assige robot. De tafel waarop het ruwe materiaal ligt en de robot de producten afstapelt, is identiek aan die van de IRS CW. De zelf configureerbare rasterplaat ook.

Voor draai- en freesmachine
Robojob kan de robotlader vast bij een freesmachine plaatsen, maar voor maximale flexibiliteit kan het systeem op een grondplaat worden geplaatst. Deze wordt aan de onderzijde voorzien van conische receptoren, waarvan de tegenpool chemisch verankerd wordt in de vloer van de fabriek. Helmut De Roovere, ceo van Robojob: “Dan kun je met een bovenkraan de complete installatie verplaatsen naar een andere machine en de robot daar direct goed plaatsen, zonder dat je nog moet uitlijnen. De matrijzenmaker kan zo de robot vandaag bij zijn frees- en morgen bij zijn draaimachine plaatsen.” Die flexibiliteit biedt Robojob met de IRS M Basic. Want de besturing herkent automatisch aan het signaal van de machine om welk type machine het gaat en past daar de specifieke parameters op aan. Hiermee gaat Robojob een stap verder met automatiseringsoplossingen voor kleinere en middelgrote bedrijven omdat je het systeem flexibel kunt inzetten.

 

Op de Cube passen 4 grijpersystemen.

Nieuwe grijper: Cube
Het verschil tussen het IRS CW en M systeem zit met name in de grijper. Het ontwikkelen daarvan heeft wel voeten in aarde gehad, aldus De Roovere. “Een freesstuk grijpen is lastiger dan een draaideel. De grijper moet generalistisch zijn.” De oplossing van Robojob is de Cube. Dit is een speciaal ontwikkelde vierkante houder die op de Robotflens wordt gemonteerd en waaraan maximaal vier grijpers bevestigd kunnen worden door middel van een snelwisselsysteem. Zo kun je aan één zijde een grijper met verstelbare grijpervingers plaatsen en aan de andere kant eveneens een klemgrijper of een instelbare vacuümgrijper, die Robojob zelf heeft ontwikkeld voor deze automatisering. De vacuümgrijper is bedoeld om complexe freesstukken uit te kunnen nemen. De grijpers zijn volledig vrij instelbaar. Doordat de besturing de positie van de onderkant van het stuk kent, hoef je de beweging van de vacuumgrijpers in de Z-richting niet apart te programmeren. Het afleggen van de gefreesde producten kan op de configureerbare plaat, dat net als bij de draai-oplossing vrij instelbaar is. Maar je kunt ook voor een pallet kiezen of voor een transportband. De keuze is volledig vrij en kan door de gebruikers zelf worden bepaald, afhankelijk van hun behoeften.

Leverbaar in 2013
Robojob gaat de M Basic voor freesmachines volgend voorjaar pas uitleveren. “Eigenlijk kwam de show bij Mazak te vroeg, omdat we de opstelling nog niet in eigen huis hebben getest”, zegt Helmut De Roovere. Hij wilde deze kans echter niet voorbij laten gaan, vandaar dat de afgelopen week menig uurtje is overgewerkt om de robot aan de heel nieuwe Mazak Variaxis J500 te koppelen. Want deze machine is de eerste van dit type die Mazak in de Benelux in de showroom heeft. De komende weken gaat de installatie de nodige testuren maken bij Aluro CNC, zusterbedrijf van Robojob.

Meer informatie
Robojob

 

Pin It on Pinterest