Aanbieders van 3D printtechnologie innoveren niet alleen op technisch vlak. Ze komen eveneens met nieuwe businessmodellen. Bij Fabberhouse kun je bijvoorbeeld je eigen producten laten printen op Stratasysprinters, tegen een vaste prijs per kubieke centimeter. EOS zoekt naar businessmodellen zodat de klant niet eerst hoeft te investeren en Staples start samen met Mcor Technologies in de Benelux een 3D print service via de vestigingen Staples.

 

De sector beseft meer dan ooit dat je er niet alleen bent met nieuwe techniek. Zeker niet omdat de investeringen in professionele printers nog altijd een flinke greep in de portemonnee betekenen, ondanks de prijsdalingen van de voorbije jaren. Dit was naast de technische innovaties eigenlijk het grote nieuws op EuroMold, in veel berichtgeving echter onderbelicht gebleven. “We zoeken naar nieuwe businessmodellen, zodat onze klanten hun business kunnen ontwikkelen zonder dat ze eerst moeten investeren”, zegt Adrian Kappler, bij EOS verantwoordelijk voor de strategie en new business development.

Ook EOS zoekt naar nieuwe businessmodellen.

Bij EOS denkt men onder andere aan een model als pay per use. Je betaalt slechts voor het gebruik van de machine, iets waar al langer over gesproken wordt maar waar de traditionele machinebouwers zich – afgezien van misschien hele grote klanten – verre van houden. Dergelijke modellen zijn nodig om de technologie naar de productie-omgeving te brengen. Dat EOS hier serieus naar kijkt is des te opmerkelijker omdat het om machines gaat voor onder andere hoogwaardige metaal componenten.

Per kubieke centimeter

Dat er nieuwe businessmodellen nodig zijn, beseft ook Michael Junghanss van Alphacam, de Duitse partner van Stratasys. Om de concurrentie van aanbieders van goedkope 3D homeprinters de pas af te snijden, hebben de Duitsers Fabberhouse in het leven geroepen. De pay off ‘3D printing for everybody’ is alleszeggend.

Fabberhouse print voor 49 eurocent per kubieke centimeter

“Iedereen, consument maar zeker ook de kleinere en middelgrote onderneming, kan bij ons producten laten printen. Tegen 49 eurocent per kubieke centimeter”, legt Junghanss uit (exclusief 4,90 euro verzendkosten binnen Duitsland en eventueel 4,90 voor het verwijderen van supportmateriaal, alle prijzen inclusief BTW).

 

 

 

Geprint wordt op een Dimension 1200 ES of een HP Designjet Color 3D.

Twee argumenten
Het bedrijf heeft twee redenen voor deze strategie. De eerste is dat men wil voorkomen dat mensen teleurgesteld zijn in 3D printtechnologie als ze met goedkope thuisprinters aan de slag gaan. Kennen we dat niet al van de fotoprints? Iedereen heeft thuis een kleurenprinter, maar de vakantiefoto’s bestellen we toch liever bij een professionele dienstverlener. De tweede reden die Alphacam aangeeft, is dat men zo in contact komt met bedrijven die later wellicht de stap naar een eigen 3D printer zetten. “We hebben heel wat mkb-ondernemingen als klant van Fabberhouse, die soms wekelijks bestellen”, aldus Junghanss. De stap naar een Stratasys printer is dan snel gezet. Fabberhouse geeft klanten op de website inzicht in de capaciteit op de printers: je ziet op de homepage wanneer je product naar de printer gaat als je nu bestelt. Sinds kort is er ook een expressedienst: tijdens werkdagen kun je tegen een meerprijs je file binnen 5 uur in productie laten nemen.

 

Mcor Technologies print 3D in full color.

Printen bij Stapels in de Benelux
Een derde bedrijf dat met een nieuw businessmodel komt, is Mcor Technologies. De fabrikant van 3D printers die papier als materiaal gebruikt heeft in Frankfurt niet alleen een full color printer, de Iris, gelanceerd. Het kondigde tevens aan in de Benelux in de loop van het 1e kwartaal 2013 3D printfaciliteiten aan te gaan bieden bij de vestigingen van Staples, de kantoorhandel (vroegere Office Center). Deze dienst start onder de naam Staples’ Easy 3D. Het enige dat je hoeft te doen is je file uploaden via de website en later het geprinte model afhalen bij de vestiging naar keuze.

Staples en Mcor starten 3D printservice in de Benelux

Ook kun je het model thuisgestuurd krijgen. Staples gaat de nieuwe Iris printer inzetten. Je krijgt dus meteen een full color model. “We zijn marktleider in commercieel printen, waarom zou dat ophouden bij 2D print”, zegt Wouter Van Dijk, president van Staples Printing Systems Division in Europa. Volgens Conor MacCormack, mede-oprichter en ceo van Mcor Technologies, zijn we nog lang niet zover dat iedereen thuis een 3D printer heeft. Tot dan zullen consumenten naar dienstverleners gaan. “Stapels Easy 3D is een doorbraak in service-innovatie en het toegankelijk maken van 3D printen voor zowel consumenten als bedrijven.” De twee bedrijven willen vanuit Nederland en België de dienst uitrollen in de rest van de wereld.

Auteur: Franc Coenen

 

Meer informatie

EOS
Alphacam
Fabberhouse
Mcor Technologies
Staples

 

 

 

Pin It on Pinterest