Deventer heeft zijn eigen 3D printshop sinds begin 2013

De oude Hanzestad Deventer heeft een 3D Printshop. Vanaf de eerste dag van 2013 biedt Gert de Haan van IED deze nieuwe technologie als service aan derden aan. Hij mikt vooral op mkb-bedrijven die behoefte hebben aan tastbare ontwerpen.

Groter volume
Gert de Haan ontwerpt al tien jaar armaturen voor LED-verlichting, bijbehorende afstandsbedieningen en andere producten. Voor zijn klanten verzorgt hij ook eventueel de prototypebouw en vervolgstap naar massaproductie. “Steeds vaker liet ik ontwerpen buiten de deur 3D printen. Eind vorig jaar heb ik besloten zelf een 3D printer te kopen en om deze meer rendabel te maken, bied ik de 3D printservice aan”, legt de Deventer ondernemer uit. Zijn keus is gevallen op een 3D Touch (Bits from Bytes), voorzien van een dubbele printkop zodat hij in één run zowel het ABS als eventueel ondersteuningsmateriaal (PLA) kan printen. De 3D Touch onderscheidt zich door het grote bouwvolume: 230 bij 275 bij 210 mmm. Binnen zijn ontwerpbedrijf IED ontwikkelt De Haan veel grotere producten. Daarom heeft hij bewust voor deze uitvoering gekozen. Nog grotere modellen kunnen eenvoudig in delen worden geprint en daarna worden verlijmd. Qua snelheid en prijs zit de printer, aldus Gert de Haan, in het midden van het lagere segment.

Een 3D tekening van een eindkapje van een LED-armatuur

Tastbaar model
Het printwerk dat hij vroeger uitbesteedde, gebeurde op duurdere systemen. “Toen werd er geprint tegen stevige kosten. Voor de toepassing waarvoor ik de 3D printer gebruik, is de 3D Touch goed.” En dat geldt volgens hem voor veel mkb-bedrijven zoals designbureaus, machinebouwers en andere voor wie het belangrijk is om snel een tastbaar model van hun ontwerp in handen te hebben. “De modellen zijn weliswaar van kunststof, maar een machinebouwer ziet bijvoorbeeld of het past. En een elektronica-fabrikant kan testen of de elektronica in de behuizing past.” De nauwkeurigheid waarmee de 3D Touch (maximaal 0,125 mm resolutie) print, volstaat ruimschoots voor deze taken.

Printshop
Per 1 januari van dit jaar is Gert de Haan in Deventer 3D Printshop Deventer gestart. Hij print in opdracht modellen, door de opdrachtgever gemaakt in bijvoorbeeld SolidWorks, Inventor, Google Sketchup of andere pakketten. Hij merkt dat veel bedrijven nog niet goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden van 3D printen, laat staan dat ze er zelf in investeren, terwijl ze wel baat hebben bij een tastbaar model. Hij speelt met de 3D

Door het te printen maak je het ontwerp tastbaar

Printshop Deventer in op deze latente vraag. “Ik kan mijn printer sneller rendabel maken en opdrachtgevers uit het midden- en kleinbedrijf kunnen extra waarde creëren.” Hij overweegt om, als de service aanslaat, in de toekomst te investeren in meer 3D printapparatuur. Zijn doelgroep is vooral het mkb; persoonlijk gelooft hij namelijk niet dat de consument al zover is dat deze zelf zijn producten wil gaan printen. “Er wordt weliswaar geroepen dat elke particulier een 3D printer in zijn woonkamer krijgt, maar ik zie doorsnee particulieren de printers nog niet kopen.”

Eind januari verschijnt de nieuwe editie van het digimagazine, met dit keer als thema 3D printen en een vooruitzicht op de beurs RapidPro 2012. Neem hier een gratis abonnement.

 

Meer informatie
3D Printshop Deventer
Video 3D Touch (in Nederland geleverd door Widenhorn)

 

1 gedachte over “3D Printshop Deventer: 3D printservice voor het mkb

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest