Beam me up, Scotty. Misschien wel een van de zinnetjes uit TV-series die het meest zijn blijven hangen. Het science fiction achtige beeld uit Star Trek is bij het Amerikaanse Suitable Technologies realiteit. Ok, bijna dan.

De Amerikanen uit Palo Alto hebben namelijk de Beam ontwikkeld. Dit is een mobiele video conferentie unit, die zichzelf kan verplaatsen. Bovenin zit een scherm. Dallas Goecker, engineer, werkt regelmatig van thuis uit, zo’n 3680 km verderop in Indiana. Zijn collega’s kunnen hem dan zien via het scherm en met hem praten. En hij kan met de mobiele unit door het bedrijf bewegen alsof hij er in werkelijkheid is. Goecker zegt in een artikel op Fox News hierover:

De Beam zorgt voor de informele interactie die je op je werk gewend bent

Telepresence robot
Beam is wat ze noemen een telepresence robot. De bediener kan ermee zien, horen, bewegen en dat allemaal vanaf afstand. En dat is, zeggen de experts, toch net iets anders dan wanneer je aan telewerken doet en je logt af en toe in vanaf je PC en hebt contact met collega’s die dan ook op hun bureaustoel zitten. Nu kun je meegaan naar de koffie-automaat en hoef je de laatste roddels niet te missen.

Miljardenindustrie
Bij Stanford University denken ze dat dit type robot veel potenties biedt. Tegen 2017 zou dit wereldwijd een markt van 13 miljard U$ kunnen worden. Een ander bedrijfje heeft namelijk al een heel slimme en betaalbare oplossing bedacht. Double Robotics plaatst een iPad (met de FaceTime applicatie) op een Segwayachtige step en bedient via de iPad deze. Kosten nog geen 2000 dollar.

Metaalwerkplaats
Benieuwd of we deze robot straks in de metaalwerkplaats zien. Misschien wel handig als de werkvoorbereider toch een oogje in het zeil wil houden bij de onbemande machines in de werkplaats. Jammer alleen dat die niet roddelen.

Pin It on Pinterest