Polijstcel

Het polijsten van matrijzen is nog steeds een klus die vaak handmatig wordt gedaan. Met hoge kosten als gevolg. Het Fraunhofer IPT heeft samen met het WZL in Aken een compacte polijstcel ontwikkeld, die industrierijp is.

De cel werd onlangs gedemonstreerd op EuroMold. Volgens een zegman van het Fraunhofer IPT is de technologie voldoende doorontwikkeld en kun je de cel bij wijze van spreken morgen bij een matrijzenbouwer inzetten. Het bijzondere is dat aan de zesassigerobot een extra roterende as is toegevoegd. Hierop is het werkstuk geplaatst. Daardoor kun je het polijstgereedschap wel 360 graden rondom het werkstuk draaien en wordt het bereik, ondanks de kleine robot, vergroot.

Excentrische beweging dankzij 2 assen

Men past ook een bijzondere spindel toe. Deze oscilleert zowel longitudinaal als transversaal. Door twee rotatieassen in de spindel te plaatsen, kun je excentrische bewegingen maken. De hoofdbeweging vindt plaats met 10.000 omwentelingen per minuut; daar kan een tweede as aan toegevoegd worden die 120 omwentelingen per minuut draait. Verder is een krachtsensor in de spindel ingebouwd en kan eventueel een optisch meetinstrument in de cel geintegreerd worden, zodat de robot zelf de controle uitvoert. Het polijsten gebeurt met stroken van 2 mm breed en een snelheid van 100 Hz. Qua programmering werkt het Fraunhofer IPT eraan om dit via CADCAM modules te laten gebeuren.

Begin maart vindt in de Brabanthallen in ‘s Hertogenbosch Metaalexpo plaats, met als thema winstgevend kleine series produceren. De inzet van robottechnologie zal hierbij uitgebreid aan bod komen.

 

Meer informatie
Fraunhofer IPT

 

Pin It on Pinterest