Dit onderdeel van de mobiele straalunit wordt door Materialise gemaakt met lasersinteren.

Zelfs voor de productie van gereedschappen die onder zware omstandigheden worden ingezet, kun je met additive manufacturing componenten maken. Materialise produceert met lasersinteren voor het Noorse Pinovo de behuizing van een uniek straalgereedschap. Als materiaal gebruikt men een met aluminium gevuld polyamide.

Het Noorse Pinovo heeft een mobiele straalunit ontwikkeld om cossorie van olie- en gasleidingen te verwijderen. De technologie is een alternatief voor het zandstralen van verroeste leidingen. De PiBlaster is eigenlijk een compact gesloten straalapparaat: de olie- of gasleiding wordt volledig omsloten waarna het oppervlak met een granulaat van aluminiumoxide bestraald wordt totdat alle corrosie is verwijderd. Stof, roestdeeltjes en het straalmiddel worden volledig afgezogen. De PiBlaster is vanaf afstand bedienbaar. Volgens Jan Heldal van Pinovo reduceert de PiBlaster de hoeveelheid afval die vrijkomt bij het stralen met 75 tot 90 procent en komt er helemaal geen materiaal meer in het milieu terecht

De PiBlaster zoals deze gebruikt wordt.
De PiBlaster zoals deze gebruikt wordt.

Bijzonder materiaal
Tijdens de ontwikkeling ervan kwam Pinovo erachter dat de behuizing om meerdere redenen geen kunststof spuitgietdeel kon zijn. Een van de eisen aan de behuizing is namelijk dat het materiaal bestand is tegen de belastende omstandigheden in de olie- en gasindustrie en het moet antistatisch zijn. De engineers van Materialise hebben daarom alumid gekozen, een polyamide gevuld met aluminium. Dit combineert een hoge stijfheid met antistatisch. Op de lasersintermachines in Leuven worden tegenwoordig de behuizingen in serie geproduceerd. In totaal heeft Materialise al 1200 behuizingen geproduceerd. Zowel qua materiaaleigenschappen als design heeft additive manufacturing nieuwe mogelijkheden voor het Noorse bedrijf gecreëerd.

Materialise is een van de exposanten op RapidPro (26 en 27 februari in Veldhoven) en toont daar onder andere low volume manufacturing.

1 gedachte over “Materialise lasersintert behuizing innovatieve straalapparatuur

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest