Social media zijn juist voor de industrie een mooi instrument om klanten aan je te binden en je te profileren als expert. Dat vindt professor John Koster, buitengewoon hoogleraar marketing aan Nijenrode University. “Dat is een groot pluspunt van social media omdat in het technische B2B het vaak moeilijk is klanten te bereiken.”

John Koster is juryvoorzitter van de IndustrialSocialMedia Award. Deze award wordt op 8 april voor het eerst uitgereikt aan een bedrijf uit het technische B2B dat laat zien succesvol te zijn met social media. Deze week is de laatste kans om je aan te melden. De inschrijftermijn loopt 15 februari af.

John-Koster-jury-voorzitter-IndustrialSocialMedia-Award
Professor John Koster, juryvoorzitter.

Rol in innovatie
In een interview op het IndustrialSocialMedia blog gaat John Koster dieper in op de waarde van social media voor technische bedrijven. Vaak zie je dat medewerkers uit deze ondernemingen privé wel actief zijn met social media, maar er bedrijfsmatig niks mee doen. Omdat ze denken dat het niks voor hun bedrijf is. De marketinghoogleraar bestrijdt dit. “De meeste technische bedrijven realiseren zich niet dat social media tot vergaande betrokkenheid kan leiden en daarmee een rol kan spelen in co-creatie en innovatie. En juist dat laatste is voor het gros van het technische B2B essentieel en een voorwaarde om ook op termijn hun bestaan veilig te stellen.”

[quote style=”boxed” float=”right”]Door gerichte inzet social media platforms kun je leads genereren en uiteindelijk omzet[/quote]

Customer engagement
De hoogleraar merkt op dat technische bedrijven uit zichzelf al meer interactie hebben met de klant. Juist daar kan social media een rol in spelen. Je moet vooral niet bang zijn om kritiek te ontvangen. “Bedrijven die al meer ervaring hebben met social media weten dat een open, transparante opstelling ze alleen maar wijzer maakt.” Koster zegt dat innoveren gemakkelijker gaat als je intensief contact hebt met klanten en relaties en daar spelen social media een rol in. Een van de doelen moet dan ook het verhogen van customer engagement zijn, meer betrokkenheid. “Maar door gerichte inzet van social media platforms kunnen bedrijven ook leads genereren en daardoor uiteindelijk omzetverhoging.”

Verspanende industrie
In de verspanende industrie zijn voorbeelden te vinden van bedrijven die heel actief zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de facebookpagina van Walter Tools. De gereedschappenfabrikant heeft inmiddels meer dan 2200 likes. Je kunt zo’n beetje overal ter wereld zien waar de Walter-medewerkers mee bezig zijn, maar ze gebruiken facebook ook voor het werven van nieuwe medewerkers of om interessante publicaties onder de aandacht te brengen. Delcam  doet het met 1465 likes ook helemaal niet slecht. Ze laten ook zien hoe klanten de producten inzetten. In de Benelux zijn er ook voorbeelden te vinden, maar het valt op dat het blijkbaar lastig is continuïteit te bieden in je social media activiteiten. Maar ook als je af en toe iets doet, kan dat zinvol zijn. Hordal Zwolle Machinefabriek laat bijvoorbeeld zien dat ze in een rvs excenteras een inwendig koelkanaal hebben geboord van 395 mm lengte bij een diamater van 10. Kijk, zo laat je zien dat je je vak beheerst. Machineleverancier Dormac CNC Solutions pakte het vorig jaar goed aan met de ontvangst van scholieren tijdens de open dag En KMWE in Eindhoven laat op de facebookpagina niet alleen zien wat er in Eindhoven gebeurt, maar ook in de andere vestigingen. En dan hebben we natuurlijk nog twitter, Google +, YouTube. En LinkedIn, alhoewel het daar meer lijkt dat iedereen zoveel mogelijk vriendjes wil hebben.

Juist voor technische bedrijven bieden social media kansen om zich te profileren.
Juist voor technische bedrijven bieden social media kansen om zich te profileren.

ISM Award

Terug naar de Award. De inschrijftermijn loopt vrijdag 15 februari af. John Koster denkt dat meedoen al winst oplevert. “Deelnemers leren er zelf van omdat ze moeten schrijven wat ze willen bereiken, wat hun strategie is en wat ze bereikt hebben. Daardoor krijgen ze helder wat er goed ging en ook wat verbeterpunten zijn.” Doe dus mee. Of laat je inspireren door de best practices die de ISM Award oplevert en maak social media onderdeel van je communicatie- en marketingstrategie.

 

Pin It on Pinterest