Afgelopen weken ben ik in Duitsland onderweg geweest. En wat valt me op? De Duitse maakindustrie staat letterlijk en figuurlijk midden in de samenleving. Waarom verstoppen wij onze maakindustrie?

De fabriek van Deckel Maho in Pfronten
De fabriek van Deckel Maho in Pfronten

Twee weken geleden was ik bij Lidu (Maschinenbau Linienbrügger), een Duitse toeleverancier die onlangs een deel van de productie heeft geautomatiseerd met een robotcel van het Nederlandse Auto-Cell. In het februari digimagazine kun je er meer over lezen. Lidu is gehuisvest in een buitenwijk van de gemeente Dülmen. Aan het einde van een doorsnee straat met gewone woonhuizen. Vorige week was ik bij de fabriek van DMG Mori Seiki in Pfronten. Opnieuw: je rijdt door een typisch Zuid-Duits dorp. Eventjes kreeg ik zelfs het gevoel op wintersport te zijn. Opeens doemt daar de machinefabriek op. Niet ver weg gestopt op een industrieterrein, onbereikbaar zonder auto. En als je een auto hebt, vaak ontoegankelijk omdat je er amper kunt parkeren. Nee, een fabriek gewoon in het dorp. Zodat iedereen ziet waar gewerkt wordt; wat machinebouw is. Dat je een goede boterham kunt verdienen in de maakindustrie.

Goed georganiseerd?
Waarom hebben we in Nederland onze maakindustrie weggestopt op onpersoonlijke industrieterreinen? Waar niemand graag komt. Waar je alleen naar toe gaat als je er echt moet zijn? Ik hoor buitenlanders vaker zeggen jullie Nederlanders hebben alles zo goed georganiseerd. Klopt misschien wel, maar is dat echt we zo goed?

Jongeren en techniek
We klagen dat nog zo weinig jongeren voor technische studies kiezen. Is dat vreemd? Wanneer worden ze nog eens geconfronteerd met de maakindustrie? Waar zien ze dat mensen hun brood verdienen door iets te maken? En dat ze daar blijkbaar een goede boterham mee verdienen. Dat die industrie helemaal niet zo vies en smerig is als ze denken? Wij hebben onze maakindustrie verstopt. Zoals we wel meer dingen die bij het leven horen hebben weggestopt. Laten we daarmee ophouden. Brengt de maakindustrie terug naar onze samenleving. We kunnen niet zonder. En wie verstopt nu iets dat hij niet kan missen?

Reageren? franc.coenen@made-in-europe.nu

1 gedachte over “Waarom verstoppen wij onze maakindustrie?

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest