Neemt de groei van de machinebouw dit jaar af? De Duitse koepelorganisatie VDW gelooft nog steeds in groei. De top van DMG Mori Seiki is minder optimistisch en denkt niet dat de kaap van 70 miljard euro genomen wordt. De verkoopcijfers van de huisshow in Pfronten lijken de machinebouwer gelijk te geven.

Over twee weken presenteert de VDW, de Duitse koepel van fabrikanten van verspanende en niet verspanende machines, de cijfers over 2012. Wellicht komt men dan met nieuwe ramingen voor de groei van de Duitse machinebouw in 2013. Voor de Nederlandse en ook Vlaamse maakindustrie is dit een belangrijke industriesector. Tot nog toe houdt de VDW vast aan de prognose die eind verleden jaar samen met het onderzoeksinstituut Oxfors Economics is opgesteld. De wereldwijde markt voor gereedschapmachines groeit dit jaar door tot ruim 70 miljard euro. Wereldwijd.

Bezoekers hebben minder gekocht in Pfronten. Op de foto een Mori Seiki NT4250 dcg

Bezoekers hebben minder gekocht in Pfronten. Op de foto een Mori Seiki NT4250 dcg

Minder verkopen huisshow Pfronten
Rüdiger Kapitza, bestuursvoorzitter van Gildemeister, vindt dit optimistisch. Hij is minder positief. Het verbaast hem zelfs dat de markt verleden jaar nog is gegroeid. “Wij zijn pessimistischer, maar laten we afwachten hoe de markt zich ontwikkelt”, zo zij hij vorige week tijdens de huisshow van DMG Mori Seiki in Pfronten. Daar heeft de machinebouwer in een week tijd overigens voor 150,5 miljoen euro verkocht, zo maakt het concern in een persbericht bekend. Om precies te zijn 6078 bezoekers kwamen er vorige week naar Pfronten voor de huisshow. Een record. Daarvan kwam 57 procent van buiten Duitsland. Deze 150,5 miljoen euro is overigens bijna 10 procent minder dan een jaar geleden, toen tijdens de huisshow in Pfronten voor ruim 163 miljoen euro aan machines werd verkocht. Er werden wel  meer machines werden verkocht: 574 dit jaar tegenover 530 in 2012.

[quote float=”right”]Amerika passeert Duitsland als 4e grootste gebruiker CNC-machines[/quote]

Kapitza verwacht wel veel van de Amerikaanse markt, waar de industrie aan een heropleving bezig is. Amerika is verleden jaar Duitsland weer voorbij gestoken als nu 3e grootste verbruiker van CNC-machines. Voor het eerst in 9 jaar. “Amerika gaat back to the roots, dat moeten we serieus nemen.”

Chinese vergrijzing een kans
Volgens Masahiko Mori, president van partner Mori Seiki, is het voor de Amerikanen goedkoper om in Mexico te produceren dan in China. Hoewel de Chinese industrie minder hard gegroeid is, verwacht hij wel dat hier de komende jaren een goede afzetmarkt blijft voor high tech machines, zoals die uit Duitsland en Japan. “De vergrijzing in China verloopt veel sneller dan in Europe en Japan. Veel jobshops gebruiken nog 20 jaar oude machines. Ze zoeken nu meer en meer 5-assige machines én automatisering. De komende 3 tot 5 jaar zullen ze die veel in Duitsland en China kopen.” De vergrijzing van de Chinese bevolking is dus een kans voor de Duitse machinebouwers.

De revolver van een DMG CTX2000 draaibank
De revolver van een DMG CTX2000 draaibank

Buiten Europa
In het recent gepubliceerde jaarrapport 2012 over de wereldwijde machinebouw (alle sectoren, dus ook niet gereedschapmachines), concludeert het Britse IMS Research dat de groei vorig jaar al flink is afgenomen. In alle regio’s maar vooral in Europa. In China is de groei bijvoorbeeld meer dan gehalveerd: van ruim 19 procent in 2011 naar 9,1 procent in 2012. Wereldwijd heeft de groei slechts 6,1 procent bedragen, vergeleken met ruim 16 procent een jaar eerder. Volgens deze Britse onderzoekers zal de vraag naar machines in Azië en Oost Europa onvoldoende de zwakke binnenlandse vraag in Europa compenseren. Wel denkt men dat de Europese machineindustrie de komende jaren beter zal presteren dan de Europese economie als geheel. In Europa zal de groei echter beperkt blijven tot zo’n 3,5 procent, amper eenderde van de verwachte groei in Azië. De voorspelling voor de wereldwijde afzetmarkt voor 2013 en 2014 is een vlakke groei.

2 gedachten over “Twijfels over groei van de machinebouw

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest