Jonas Wintermans (l) en Daan Kersten, initiatiefnemers van Additive Industries

Additive Industries wil 3D printen in de high tech industrie een boost geven. Van lab naar fab is de ambitie. Daartoe opent dit voorjaar een shared lab, waar partners de nieuwe technologie kunnen testen en mogelijkheden onderzoeken. Op termijn moet uit de samenwerking tussen alle partners een nieuwe OEM’er ontstaan die geïntegreerde 3D printsystemen voor functionele delen bouwt.

[quote style=”boxed” float=”right”]Shared lab geeft partners de kans om te experimen-teren met nieuwe technologie[/quote] Dat plan heeft Daan Kersten onthuld tijdens RapidPro. Kersten is samen met Jonas Wintermans oprichter van Additive Industries in Eindhoven. Het concept voor Additive Industries komt voort uit een aantal ontwikkelingen die hij ziet. Daan Kersten: “Na de eeuwwisseling is de toeleverketen veranderd. De rolverdeling van OEM’er en toeleverancier is niet langer helder verdeeld. Toeleveranciers ontwikkelen ook zelf technologie, zoals Formatec doet voor technisch keramiek printen. Met open innovatie drukken OEM’ers de kosten en doorlooptijd van ontwikkeling.” En dan is er de opmars van additive manufacturing, oftewel 3D printen. Deze trends scheppen nieuwe kansen voor de maakindustrie, denken Kersten en Wintermans.

Addlab it voorjaar al open
Om de maakindustrie te helpen deze mogelijkheden te benutten, zijn ze begin dit jaar Additive Industries gestart. Hun model is gebaseerd op open innovatie en open supply chains. Ze zoeken bedrijven en kennisinstellingen die zich bij het initiatief aansluiten. Dit voorjaar willen ze al een zogenaamd ‘shared lab’ openen voor de partners, het Addlab. Daar komt 3D print apparatuur, software voor modellering en optimalisering en andere equipment die je nodig hebt om functionele onderdelen te ontwerpen, optimaliseren voor en te produceren met additive manufacturing. “Partners kunnen hier experimenteren met processen en materialen. Door het volume van meerdere bedrijven te bundelen, kunnen we de machines kopen en investeren in research”, legt Daan Kersten uit. Hij denkt heel concreet aan processen zoals steorelithografie, lasersinteren, laser smelten en elektronenstraal smelten. Via seminars, trainingen en workshops wil men tevens engineers en industriële ontwerpers inspireren om met deze nieuwe technologie aan de slag te gaan. Ook komt er een soort marktplaats voor ontwerpers en engineers die ervaring met 3D printen hebben.

Nieuwe OEM’er
De samenwerking in dit shared lab moet uiteindelijk de basis vormen voor de ultieme stap die Additive Industries wil zetten, namelijk langs de weg van open innovatie een geïntegreerd platform ontwikkelen voor de industriële productie van functionele onderdelen via 3D printen. “De kennis en de competenties zijn in deze regio aanwezig. We kunnen een keten bouwen als we samenwerken”, zegt Kersten. [quote style=”boxed” float=”right”]Bundeling van competenties moet leiden tot nieuwe OEM’er [/quote]  Het cluster van bedrijven rond Additive Industries moet de volgende generatie 3D print equipment gaan ontwikkelen, die met hogere nauwkeurigheden en snelheden werkt dan de huidige generatie, grotere delen kan printen en nabewerking automatiseert. Daan Kersten en Jonas Wintermans denken dat additive manufacturing de toeleverketen drastisch zal veranderen. Onderdelen worden straks gemaakt waar ze nodig zijn. “Door designers en machines te koppelen in een netwerk creëren we een virtuele fabriek.” Dat past precies in de visie van Additive Industries, dat niet het werk van toeleveranciers wil overnemen maar hen ondersteunt de nieuwe mogelijkheden te benutten.

Brainport Industries
Daan Kersten is een van de initiatiefnemers en bestuurslid van Brainport Industries. Hij is daarnaast oprichter van Co-Makers International. Jonas Wintermans werkt bij ATD Machinery, fabrikant van machines voor de sigarenindustrie, en Royal Agio Cigars.

 

Meer informatie

Additive Industries

 

 

 

2 gedachten over “Additive Industries: 3D printen in de high tech industrie

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest