De fabrieken van Gildemeister draaien op volle toeren

Gildemeister AG heeft een record jaar achter de rug. In 2012 heeft het Duitse concern 8155 machines verkocht en werd voor het eerst de grens van 2 miljard euro omzet overschreden. Voor het lopend jaar rekent het management op een stabilisatie. De groei in Azië, Amerika en Rusland kan de stagnatie in Europa goedmaken, denkt bestuursvoorzitter Kapitza.

 

[quote float=”right”]Machine-tak groeit minder snel dan totaal concern[/quote] Tevreden gezichten bij de presentatie van de financiële resultaten van Gildemeister AG. Op meerdere fronten werden records gebroken. De 8155 verkochte machines zijn qua aantallen al een record, ook de geboekte omzet van 2,037 miljard euro was nooit eerder zo hoog. Dat is liefst 21 procent hoger dan het voorgaande boekjaar. Wie dieper in de cijfers duikt, ziet wel dat het segment Werkzeugmaschinen (verkoop machines) minder hard gegroeid is dan het concern als geheel. Hier steeg de omzet met 8 procent tot 1,175 miljard euro. De andere activiteiten van Gildemeister, zoals Industriële Dienstverlening (onder andere scholing, software, service en hernieuwbare energie) groeit sneller.

Record netto winst
Ook de orderintake en de winst braken in 2012 oude records: de waarde van nieuwe orders steeg naar 2,26 miljard euro en de netto winst na belastingen bedraagt 32,6 miljoen euro (EBITDA 173,8 miljoen euro). Anders gezegd: netto houdt Gildemeister 1,6 procent over van elke euro omzet die wordt geboekt (marge voor belastingen 4 procent). Overigens moet Gildemeister fors investeren om al die machines verkocht te krijgen: in 2012 werd wereldwijd 27,4 miljoen euro uitgegeven aan beurzen en huisshows, 58 procent van de totale marketingkosten. Daarnaast werd nog 16,2 miljoen euro geinvesteerd in productmarketing. De kosten voor e-commerce nemen slechts 8 procent van de totale marketingkosten in beslag.

Nu ook DMG Mori Seiki in China
In de toelichting op de cijfers zei bestuursvoorzitter Rüdiger Kapitza dat de samenwerking met Mori Seiki wezenlijk bijdraagt aan het succes, zowel in de opkomende markten als bij het versterken van de positie in de gevestigde markten. Mori Seiki Co. Ltd Japan heeft ondertussen een belang van 20,1 procent in Gildemeister AG. Kapitza verwacht in de loop van dit jaar de gezamenlijke positie verder uit te kunnen bouwen. De twee concerns hebben namelijk van de Chinese autoriteiten toestemming gekregen om de verkoop- en service jointventure zoals die in veel landen al is gerealiseerd, nu ook in China te starten. “Op de komende CIMT in Peking, van 22 tot en met 27 april, presenteert DMG Mori Seiki zich voor het eerst gezamenlijk met 30 high tech machines op de Chinese markt”, kondigde Kapitza aan. Azië is the place to be voor machinebouwers. China is goed voor 36 procent van de wereldwijde markt voor werktuigmachines.

Stabilisatie in 2013
Interessant is hoe Kapitza tegen de toekomst aankijkt. Hij gaf eind januari al een voorproefje tijdens de persconferentie op de huisshow in Pfronten (die overigens 150,5 miljoen euro in het laatje bracht). De start van 2013 is volgens plan verlopen. In januari en februari heeft Gildemeister voor 357,6 miljoen euro nieuwe orders binnengehaald (in 2012: 374,9 miljoen euro). Voor het hele jaar rekent men op een orderintake van rond de 2 miljard euro, dus iets lager dan vorig jaar. Kapitza verwacht veel van de EMO. Dan presenteert het concern samen met Mori Seiki liefst 14 heel nieuwe machines. “Daaronder machines in een nieuw, gemeenschappelijk design.”

Meer informatie
Gildemeister AG

Pin It on Pinterest