De twee topmannen (links Mori, midden Kapitza) begin dit jaar in Pfronten

De Japanse machinebouwer Mori Seiki Ltd wil een groter belang in de Duitse partner Gildemeister. Als de aandeelhouders ermee instemmen, wordt het belang vergroot tot 24,9 procent (nu 20,1 procent). De constructie is zo opgezet dat Gildemeister een extra kapitaalinjectie krijgt. De twee bedrijven willen ook dezelfde naam gaan voeren: DMG Mori Seiki.

[quote style=”boxed” float=”right”]Machine-bouwers verdiepen samen-werking[/quote] Dat blijkt uit stukken die Gildemeister AG voor de komende aandeelhoudersvergadering heeft openbaar gemaakt. De aandeelhouders van het Duitse concern beslissen in de algemene aandeelhoudersvergadering half mei over het voorstel.

Twee stappen plan
De constructie moet in twee stappen verlopen. Allereerst brengt Mori Seiki een deel van van z’n belang in Amerikaanse en Japanse bedrijven in. Hiervoor geeft het Duitse concern nieuwe aandelen uit ter waarde van 5 procent van het basiskapitaal. Een transactie dus die de Japanners geen cash kost. Het belang van de andere aandeelhouders verwatert dus. Daarom krijgen zij in de tweede fase de kans om vers geld in Gildemeister te steken en zo hun belang op peil houden. Mori Seiki zegt al bij voorbaat mee te doen om uiteindelijk het belang van 24,9 procent in stand te houden. In totaliteit verhoogt Gildemeister het basiskapitaal met hooguit 30 procent. Globaal zou dat Gildemeister rond de 48 miljoen euro extra kapitaal kunnen opleveren. De Duitsers krijgen op hun beurt het recht om hun belang in Mori Seiki Ltd te verhogen tot 10,1 procent. Opvallend is dat Mori Seiki in haar persbericht nadrukkelijk aangeeft dat Gildemeister nog niet heeft besloten hoeveel aandelen in het Japanse concern men gaat kopen en wanneer.

De twee concerns raken meer en meer in elkaar vervlochten. In Pfronten bouwt men ook Mori Seiki machines
De twee concerns raken meer en meer in elkaar vervlochten. In Pfronten bouwt men ook Mori Seiki machines

Eén gezamenlijke naam
Een tweede onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst die de twee bestuursraden hebben opgesteld, voorziet in een naamswijziging voor beide concerns. De twee bedrijven gaan dan verder onder de naam DMG Mori Seiki AG respectievelijk DMG Mori Seiki Co, Ltd. In feite komt het erop neer dat de machinebouwers hun namen aanpassen aan de naam waarmee ze zich gezamenlijk op de wereldmarkten presenteren. Tot slot komt er een gezamenlijk team, waarin evenveel Gildemeister als Mori Seiki medewerkers zitting nemen. Dit team gaat de verdere intensivering van de samenwerking uitwerken.
De aandeelhoudersvergadering vindt op 17 mei om 10.00 uur in Bielefeld plaats.
[box type=”info” border=”full”]DMG Mori Seiki koopt Amerikaanse dealer

DMG Mori Seiki USA heeft de Amerikaanse dealer Tyler Machine Tool Company gekocht. Het bedrijf is per 1 april toegevoegd aan de salesorganisatie van de Duits-Japanse combinatie. Tyler Machine Tool heeft 35 jaar lang de machines van Mori Seiki vanuit New England verkocht.[/box]

 

Pin It on Pinterest