Medische rasp, gefreesd op HEM 500U

GF AgieCharmilles heeft op de eigen International Technology Show twee nieuwe freesmachines en twee nieuwe erodeermachines geïntroduceerd. Opvallend: de Zwitserse fabrikant zet zowel in op het high end segment van de markt alsook op de markt waarin verspaners min of meer standaardmachines zoeken, die wel nauwkeurigheid en stabiliteit bieden.

[quote float=”right”]Spindelneus wordt gekoeld voor hogere nauw-keurigheid[/quote] Het neusje van de zalm als het om nauwkeurigheid gaat, is de nieuwe Mikron HSM 200U LP. Hiermee richten de Zwitsers zich nadrukkelijk op dat deel van de markt dat extreem hoge eisen aan zowel de dynamiek als de nauwkeurigheid stelt. Deze machine is gebouwd volgens een uniek monoblok concept. De constructie van deze 5-assige machine is gebaseerd op die van de draadvonkmachine CUT 1000. Mike Onida van AgieCharmilles Benelux: “Alle assen zijn in een aparte constructie ondergebracht waarbij het bed alleen dient als drager voor de geleidingen. Daardoor is de machine extreem dynamisch en kent ze een hoge positioneernauwkeurigheid.” Alle krachten worden namelijk in een klein deel van de machine geconcentreerd. Dat resulteert in een maximale voeding van 42 m/ min in de X-, Y-, en Z-richting.

Kernkoeling spindel
De machine wordt geleverd met een spindel met maximaal 50.000 toeren per minuut, gebouw door StepTec (onderdeel van AgieCharmilles). Deze spindel heeft een kernkoeling, waardoor de spindel thermisch stabiel is en je geen hogere temperatuur in de spindelneus krijgt. “Anderen meten met een sensor de uitzetting van de spindelneus en corrigeren dan de offset, dan ben je echter te laat”, merkt Mike Onida op. “Door koelemulsie om de lagers te laten stromen, blijven deze koel. Ook de gereedschaphouder wordt hierdoor gekoeld waardoor je geen drift krijgt.” Hierdoor freest de HSM 200U LP extreem nauwkeurig met een hoge Q-factor. AgieCharmilles drukt de freescapaciteit niet uit in de verspaning per tand maar in het freesvolume per tijdseenheid. Weliswaar verspaan je per tand weinig, maar door de hoge dynamiek van de machine ligt de Q-factor hoog. De nieuwe machine heeft wel de beperking van het maximale werkstukgewicht, dat niet meer dan 8 kilogram bedraagt. Dit heeft te maken met het specifieke monoblokconcept. “Dit concept kun je niet bij een grotere machine toepassen omdat je dan met je krachtenspel in de knoei komt. Bij zwaardere werkstukken heb je massa in de machine nodig.” Voor toepassingen in de dentaalindustrie, de horloge-industrie en de aanmaak van vonkelektroden leent de machine zich heel goed. Om nog proceszekerder heel nauwkeurig te frezen, zet de fabrikant het Intelligent Tool Maesurement (ITM) systeem in. Dit meet de frees in de spindel terwijl deze met het maximale toerentaal draait.

Basic 5-asser
Voor wie wel stabiliteit zoekt maar niet de laatste µm wil verspanen, werd in Losone onder andere de HEM 500 U getoond, de 3+2 freesmachine die vorig jaar op de IMTS in Chicago zijn debuut beleefde. Deze Mikron machine is bedoeld voor frezers die stabiliteit zoeken maar niet de allerhoogste nauwkeurigheid en niet 5-assig simultaan frezen. “Dat is een heel groot deel van de markt, wel tachtig procent”, schat Werner Arns van AgieCharmilles Benelux in. Door de machine slechts met een beperkt aantal opties aan te bieden en in China te bouwen, ligt de prijs lager dan normaal bij de Zwitserse fabrikant. De variant voor de Europese markt is al voorbereid op automatisering. Het bereik van deze machine is 500 bij 450 bij 400 mm.

[quote style=”boxed” float=”right”]Nauw-keurigheid zinkvonken verder verbeterd[/quote] Innovaties op vonkgebied
Op erodeergebied verlegt AgieCharmilles de grenzen bij het zinkvonken met de Form 2000 VHP. Deze zinkvonkmachine is verder verbeterd door een actieve thermische stabilisatie aan het concept toe te voegen. Het diëlectricum stroomt nu door de Z-as, zodat deze geen hogere temperatuur kan aannemen dan de rest van de machine. Een soortgelijk concept past men toe in de draadvonkmachine CUT 200 mS, die nu ook met dropdoor geleverd wordt. “De machine reageert niet meer op een temperatuurstijging omdat we het diëlectricum gebruiken voor het koelen van zowel het bed als de kolom”, aldus Onida. Hij bestempelt de draadvonkmachine als het “schaap met de vijf poten”. “De high end machines gaan nog verder qua nauwkeurigheid, maar voor wie ook zware werkstukken wil vonkeroderen, biedt de CUT 200 nu extra nauwkeurigheid.”

Startgatboren
Een andere noviteit was de startgatboormachine Drill 300 B. De stroomimpuls van deze machine is verder geoptimaliseerd voor het boren van startgaten.

AgieCharmilles trok met de show in Losone (CH) zo’n 700 bezoekers, die ook de fabriek bezochten. In het digimagazine van april kun je een interview lezen met het hoofd sales en marketing van AgieCharmilles en de trends die hij momenteel ziet.

Meer informatie
GF AgieCharmilles

1 gedachte over “AgieCharmilles zet in op nauwkeurigheid en betaalbaarheid

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest