Het tandwielsysteem van de PurePower motoren

Vliegtuigmotorenbouwer Pratt & Whitney heeft ruim 4,5 miljoen dollar geïnvesteerd in een onderzoekscentrum voor additive manufacturing, dat samen met de Universiteit van Connecticut is opgezet. Momenteel zet het bedrijf het 3D printen van metalen onderdelen al in voor de nieuwe generatie PurePower straalmotoren.

[quote style=”boxed” float=”right”]Ontwik-keling nieuwe Pure-Power motoren onmogelijk zonder 3D printen[/quote]

De Amerikaanse bouwer van vliegtuigmotoren (met een reparatiecentrum in Limburg) wil samen met de universiteit verder onderzoek door naar het laaggewijs opbouwen van complexe metalen componenten. Volgens Paul Adams, chief operating officer, is deze nieuwe technologie aanvullend op de bestaande technieken. Hij bestempelt additive manufacturing als een technologie die innovaties mogelijk maakt, zowel in het ontwerp, de snelheid en betaalbaarheid waarmee componenten kunnen worden gemaakt. “Het is noodzakelijk om de volgende generatie vliegtuigmotoren te kunnen bouwen.” Pratt & Whitney investeert in eerste instantie 4,5 miljoen dollar in het centrum ; de komende vijf jaar komt daar nog eens 3,5 miljoen dollar bij.

De PurePower motor voor de Airbus tijdens de grondtest.
De PurePower motor voor de Airbus tijdens de grondtest.

Arcam machines

Volgens een bericht van de universiteit zelf, beschikt het Pratt & Whitney Additive Manufacturing Innovation Center thans over twee A2X machines van het Zweedse Arcam. Dit gebruikt voor het smelten van het titaniumpoeder elektronenstraaltechnologie. Het zijn de allereerste van deze machines in Noord Amerika. De studenten en professoren gaan zich met name richten op de productie van complexe onderdelen voor zowel de luchtvaart als ook voor de biomedische en andere industrieën. De motorenfabrikant wil hiermee niet alleen complexere delen kunnen maken, maar ook doorlooptijden in de productie verkorten.

Airbus

De PurePower generatie motoren waarover Paul Adams bij de opening sprak, is een nieuwe generatie straalmotoren die onder andere in de Airbus 320neo gebruikt gaan worden. Onlangs heeft de eerste motor, een PW1100G, van deze serie een 120 uur durende grondtest met succes afgerond. De volgende stap is een vliegtest in een Boeing 747. Deze motor belooft een lager brandstofverbruik omdat de turbine op een andere snelheid draait dan gebruikelijk is. Dit is te danken aan een geavanceerde tandwielkast.

Meer informatie
Pratt & Whitney PurePower

 

1 gedachte over “Pratt & Whitney investeert in R&D centrum additive manufacturing

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest