Een beeld van het Starrag CADCAM systeem RCS, nu geïntegreerd met het toolmanagement systeem van Walter.

Als eerste machinebouwer heeft Starrag samen met gereedschappenfabrikant Walter een machine gebouwd die cryogeen koeling combineert met een aerosol smering. De twee koelsmeermedia worden gescheiden door het gereedschap gevoerd. Dit is een van de eerste resultaten van de intensieve samenwerking tussen Starrag en Walter.

[quote style=”boxed” float=”right”]Walter en Starrag gaan nog intensiever samenwerken[/quote] Machinebouwer Starrag en gereedschappenfabrikant Walter hebben tijdens de onlangs gehouden Technology Days hun samenwerking officieel bekrachtigd met een formele overeenkomst. De twee ondernemingen willen nog meer gezamenlijk optrekken bij de ontwikkeling van machines, freestechnologie en gereedschappen, omdat je deze drie zaken niet los van elkaar kunt zien. “Wij denken dat onze klanten van ons gezamenlijk know-how zullen profiteren en dat we kunnen bijdragen aan hun competitief vermogen”, aldus Frank Brinken, ceo van Starrag AG.

Turbines frezen
Tijdens de Technology Days op Starrag lag het accent op het bewerken van schoepen voor compressoren en turbines. Zo werd voor het eerst de nieuwe interface van Starrags eigen CADCAM-programma voor tubinefrezen, RCS, met het gereedschapbeheersysteem van Walter, TDM, getoond. TDM wordt ontwikkeld door TDM Systems, een 100 procent dochter van de gereedschappenfabrikant. Door de koppeling van beide pakketten kan nu de volledige procesketen van het design van de schoepen via het programmeren en de simulatie van de freesbewerking tot en met de planning van gereedschappen en opspanmiddelen en uiteindelijk de meetcyclus uit een programma gebeuren. Een andere vernieuwing op softwaregebied van Starrag is te vinden in Autoblade, Het programmeren van een serie turbinecomponenten wordt hiermee verkort van dagen naar enkele minuten.

Op deze Starrag LX251 wordt de cryogeen koeling gecombineerd met een aërosol.
Op deze Starrag LX251 wordt de cryogeen koeling gecombineerd met een aërosol.

Eén machine, twee koelmedia
Een ander resultaat van de samenwerking tussen Starrag en Walter is een machine waarmee cryogene koeling wordt gecombineerd met smering met een aerosol. Deze is gebouwd voor onder andere het frezen van roestvast staal. Voor het eerst kan nu op een machine zowel olie-emulsie (voor de smering) als cryogene koeling worden toegepast. In dit geval gebruikt men dan CO2 als koelmedium. De machine is zo gebouwd dat beide media gescheiden van elkaar door het gereedschap worden geleid. Dit speciale gereedschap is voor deze toepassing ontwikkeld door Walter. De olie (aerosol) gebruikt men voor de smering. Het CO2 wordt bij kamertemperatuur vloeibaar door de machine en gereedschap gevoerd. Zodra het CO2 uit het gereedschap komt, koelt het door de expansie zo sterk af dat het een heel goede koelende werking heeft precies daar waar je in de verspaning wilt koelen. Door deze combinatie van cryogene en aerosol koelsmering in te zetten, verhoogt men   productiviteit bij het voorfrezen van roestvast staal met liefst 70 procent. Zonder de samenwerking zouden ze dit onafhankelijk van elkaar nooit hebben kunnen realiseren, laat Starrag in een reactie desgevraagd weten. Starrag geeft de voorkeur aan CO2 boven stikstof omdat het CO2 bij kamertemperatuur vloeibaar is. Stikstof moet gekoeld worden (- 196 graden) om het vloeibaar te houden, wat behoorlijke investeringen met zich meebrengt in leidingwerk en isolatie en een hoge belasting van bepaalde componenten oplevert.

De bijzondere asconfiguratie van een LX151 van Starrag
De bijzondere asconfiguratie van een LX151 van Starrag

LX-machines
De Technology Days werden in totaal door zo’n 100 mensen die dagelijks bezig zijn met de productie van turbines bezocht. Ze kregen onder andere de LX-machines onder spaan te zien. Het assenstelsel van deze machines is speciaal afgestemd op de eisen die het bewerken van turbines stelt.

Starrag bouwt deze bewerkingscentra voor werkstukafmetingen variërend van 100 tot 2600 mm.

Meer informatie
Starrag AG
Walter AG

 

Pin It on Pinterest