ConceptLaser heeft recent 3D printen van metaal dichterbij industriële toepassingen gebracht.

3D printen zit in een stroomversnelling. Dat is duidelijk te merken aan de lustrumeditie van Rapid Tech 2013, de 10e editie van deze beurs die in 2004 begon op het moment dat additive manufacturing nog iets was voor de happy few. Dit jaar wordt er een speciale constructeursdag gehouden om deze groep kennis te laten maken met de mogelijkheden van additive manufacturing.

 

2012_rpt_logo[box type=”info” border=”full”]Rapid Tech vindt dit jaar van 14 en 15 mei plaats in de Messe Erfurt. Het congresprogramma is tegen betaling toegankelijk. Kijk hier voor meer informatie over de beurs en het programma. [/box]

 

[quote style=”boxed” float=”right”]Construc-teursdag op Rapid Tech pusht door-braak vanuit ontwerp-kant[/quote]

“Uit een nichetechnologie heeft zich een technologie ontwikkeld die in steeds meer sectoren doordringt en een miljardenmarkt is geworden”, zegt Wieland Kniffka, directeur van de Messe Erfurt. Hoe snel deze technologie volwassen wordt, blijkt wel uit de thema’s van de meer dan 30 presentaties (simultaan vertalingen Engels-Duits en Duits-Engels) door sprekers uit Duitsland, Frankrijk, Roemenië, Zwitserland, de VS en Oostenrijk. De Fraunhofer Allianz Generative Fertigung, waarin een aantal Fraunhoferinstituten op het vlak van additive manufacturing samenwerken, organiseert eveneens een forum. Thema van dit forum is Generate the Future: concepten voor de additive productie van morgen.

Praktijk van Bently Motors
Een van de keynote sprekers op het congres is dit jaar David Hayward, project en operation manager Design Studio bij Bentley Motors. Hij spreekt onder andere over het creatieve potentieel dat 3D printen heeft bij de productie van kleinserie modellen in de automobielindustrie. Verder is er in het congres aandacht voor thema’s zoals reproduceerbaarheid, documenteren van 3D printprocessen, materialen, post processing etc. Ook zullen sommige sprekers best practices toelichten.

Een industriële toepassing van 3D printen: robotgrippers gemaakt door EOS.
Een industriële toepassing van 3D printen: robotgrippers gemaakt door EOS.

Constructeursdag
Op 15 mei is er een Constructeursdag. Tijdens de lezingen in dit deel van het programma wordt met name ingegaan op de kans die 3D printen biedt om geometrische vormen te onwerpen die met conventionele technieken niet maakbaar zijn. “De toepassing van additive manufacturing vereist echter speciale kennis, wat tot nog toe de toepassing van bepaalde constructies heeft verhinderd”, meent professor Frank Beneke van de Hochschule Schmalkalden, die samen met zijn collega professor Thomas Seul verantwoordelijk is voor het programma van deze dag. Seul zelf gaat in op succesvolle toepassingen waarbij ij de materialen als invalshoek kiest. Vanuit de TU Wenen wordt gesproken over het 3D printen van technisch keramiek. De Oostenrijkse universiteit staat aan de basis van Lithoz, een Oostenrijkse bedrijf dat recent een 3D printer voor keramiek op de markt heeft gebracht. Een interessante toepassing wordt gepresenteerd door Boeing, dat voor het ontwerpen van het interieur van de 737 3D printen heeft ingezet. Ook wordt deze dag ingegaan op de juridische kant van additive manufacturing.

Lucht- en ruimtevaart
Op beide beursdagen is er een congres over additive manufacturing in de lucht- en ruimtevaart. In één lezing wordt ingegaan op de rol van 3D printen bij de ontwikkeling van de Maanlander. Een spreker van Stratasys spreekt over lage temperatuur composiet gereedschappen en SLM Solutions en Arcam presenteren hun technologische oplossingen om metalen componenten te maken. Scott Martin van Boeing gaat in op de mogelijkheden om kosten te besparen dankzij 3D printen in de luchtvaartindustrie.

Consumentenprinters
Paralel aan Rapid Tech, de vakbeurs voor professionals, organiseert de Messe Erfurt dit jaar voor het eerst FabCon 3.D. Dit is een aparte beurs voor de goedkopere 3D printers, die vooral voor consumenten, architecten, uitvinders etc. zijn bedoeld. Op deze beurs komen niet alleen de fabrikanten van de printers, ook leveranciers van materialen, FabLabs etc.

Lees ook nog eens het speciale digimagazine over Verspaning meets additive manufacturing, dat begin 2013 verscheen.

 

 

1 gedachte over “Rapid Tech toont 3D print toepassingen uit de industrie

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest